Home

Achtergrond 182 x bekeken

Europees Hof weigert nieuw proces Öcalan

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft vandaag een verzoek van PKK-leider Abdullah Öcalan voor een nieuw proces in Turkije afgewezen.

Het hof had in 2005 nog geoordeeld dat het proces tegen de leider van de Koerdische Arbeiderspartij PKK in 1999 in Turkije oneerlijk was verlopen, maar vindt dat het land sindsdien de detentieomstandigheden van de 62-jarige Koerdische leider heeft verbeterd zodat een nieuw proces niet noodzakelijk is. Öcalan werd destijds veroordeeld tot de doodstraf wegens het leiden van het separatistische Koerdische verzet en hoogverraad. Zijn straf werd in 2002 omgezet in levenslang.

Öcalan zat tot afgelopen november alleen gevangen op het Turkse eiland Imrali, maar na klachten van de Commissie ter Voorkoming van Martelingen (CPT) van de Raad van Europa werden vijf gevangenen in hetzelfde complex geplaatst en is het penitentiair beleid versoepeld.

De strijd tussen de PKK en Turkije laaide in maart weer op. In de winter is het hooggelegen grensgebied van Turkije en Irak en Iran zelfs voor guerrillastrijders uiterst onherbergzaam. Op 1 juni zegde de PKK een eenzijdige wapenstilstand op.

Turkije en een deel van de internationale gemeenschap beschouwen de PKK als een terroristische organisatie. De beweging strijdt sinds 1984 voor onafhankelijkheid. Dit heeft al aan zeker 45.000 mensen het leven gekost.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.