Home

Achtergrond 571 x bekeken 10 reacties

Europa houdt vooral van kleine boer

Het EU-landbouwbeleid moet zich richten op kleine boeren.

Voor grootschalige en industriële landbouw is geen of weinig plaats in het landbouwbeleid, vindt de Europese burger. Dat blijkt uit een publieksenquête die Europees landbouwcommissaris Dacian Ciolos heeft laten houden met het oog op de herziening van het landbouwbeleid in 2013.

Volgens Miroslaw Drygas van het Poolse instituut voor plattelands- en landbouwontwikkeling komt uit de enquête naar voren dat de kleine boer de onbetwiste held is van het debat over het landbouwbeleid, "een held die slecht wordt behandeld en manhaftig vecht om te overleven."
Ciolos presenteerde gisteren de resultaten van het onderzoek bij een conferentie over het EU-landbouwbeleid in Brussel. Het onderzoek is gedomineerd door de zes lidstaten Spanje, Oostenrijk, Letland, Frankrijk, Polen en Duitsland, die samen 80 procent van de inbreng hadden.

Het is volgens Ciolos lastig algemene conclusies te trekken. Maar volgens de EU-landbouwcommissaris is de Europese burger zich ervan bewust wat er op het spel staat. Toch blijkt dat niet meer dan 13 procent van de burgers weet wat het EU-landbouwbeleid inhoudt en niet meer dan 40 procent heeft wel eens van het landbouwbeleid gehoord.

Opvallend is dat maar een kwart van de burgers landbouwbeleid van belang vindt voor de voedselvoorziening. "Dat is een verrassing", zegt Paul Stamper van het onderzoeksinstituut TNS. "Kennelijk ziet de burger voedselzekerheid als vanzelfsprekend.” Het merendeel van de burgers ziet voedselkwaliteit en voedselveiligheid wel als een belangrijk onderdeel van het landbouwbeleid, net als klimaat, dierenwelzijn en plattelandsontwikkeling."

Aan de andere kant heeft de burger niet direct in de gaten dat er een relatie is tussen onderhoud van het landschap en de landbouw en evenmin dat de landbouw een relatie heeft met de kwaliteit van het water. De burger vindt dat de landbouw een bijdrage kan leveren aan klimaatverandering, maar ziet boeren en tuinders niet als veroorzakers van het klimaatprobleem.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bert

  en dan het varkensvlees goedkeuren van Braziliaanse varkens. en goedkoop importeren

 • no-profile-image

  Bertus

  Niet meer dan 13% van de burgers weet wat het landbouwbeleid inhoudt....en ons altijd maar wijsmaken dat de burger het niet meer pikt. Wat een onzin allemaal. Zo zie je maar weer dat de mening van "de burger" slechts de mening van een handjevol linkse schreeuwers is.

 • no-profile-image

  gr

  De burger vindt zijn eigen portemonnaie belangrijk,kan hij makkelijk zeggen dat de boer een held is !!

 • no-profile-image

  Han

  Ik denk, dat Europa te dicht bevolkt is voor >grootschalige< landbouw. Het grootschalige >lege< Amerikaanse of Russische platteland is voor geen toerist aantrekelijk en voor de overgebleven bevolking >onbewoonbaar<. Er zijn binnen redelijke afstanden geen voorzieningen als scholen, winkels, gezondheids centra etc. Als Brussel het ernst is met het behoud van een aantrekkelijk Platteland, zullen ze het landbouw beleid moeten omturnen naar een Plattelands en Voedselvoorzienings beleid. Waarbij behoud van een divers platteland en van eigen voedsel voorziening voorop staan. Laten we even niet meer denken dat we het mondiale voedsel vraagstuk moeten oplossen en dan ook tegen een weggeef prijs. Misschien is er met een andere benadering van de voedselprijzen en de plattelands ontwikkeling wel eens meer te >verdienen< tegen minder belastinggeld input, dan bij het huidige beleid. Laten we als boeren eens uit de loopgraven komen en met een nieuwe strategie aan de onderhandelings tafel gaan zitten. De huidige strategie heeft niet veel meer gebracht dan >te< lage prijzen voor de primaire landbouw en een tweedeling in de maatschappij tussen boeren en burgers.

 • no-profile-image

  gert

  ik vind,jij vindt,hij vindt ,wij vinden dat er brood op de plank moet komen en geen leuke sprookjes

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Misschien zijn de middelgrote bedrijven het meest rendabel en het minst kwetsbaar (naar mijn bescheiden mening). Toch mogen wij de kleinen niet kleineren en de groten niet verguisen, want problemen hebben wij allemaal !!!... Laat de markt zijn werk maar doen, dan komen wij uiteindelijk op ''De Gouden Middenweg'', denkt o.g.t.

 • no-profile-image

  spotvogel

  De EU is overal in Europa bezig om kleine boertjes de nek om te draaien. Dat gaat al jarenlang via de regeringen die graag toe willen treden tot de EU. Die krijgen vanuit Brussel de opdracht om de tax per koe (erg veel mensen daar melken maar 1 of 2 beesten) te verveelvoudigen, zodat men er geen droge korst brood meer aan kan verdienen. Als die kleine krabbelaars kapot zijn, dan worden er met EU-steun grote melkveehouderijen opgericht en wie zien we daar de melk ophalen? Inderdaad: Campina, Danone cum suis. Als kleinschalig agrarisch Europa dus wil overleven, dan zal als eerste de EU eraan moeten geloven! En dan heb ik het nog maar alleen over de agri-kant van deze maffiosi-zaken! Dat syndicaat zit niet voor niks in de Belgique!

 • no-profile-image

  Bert

  Spotvogel.Je hebt gelijk hier.Het is gewoon niet mogelijk om kleine boeren te vrijwaren van uit sterven.1e plaats al de concurrentie uit andere buiten EU landen.2e gehele handel komt in de wereld zo als ie nu is in handen van paar bedrijven.Die gezamenlijk hebben meer kennis en de wil voor al.En daar door meer invloed dan de EU politiek.Terug naar klein is nog minder dan een droom en een mooie uitspraak die goed ligt in het oor van de consument.Meer niet.Hier krijgen de grote nog eens dik 30% subsidie op geproduceerde melk.En ja hier velen met 1 of 2 koeien en krijgen niks.Zelfs de fabriek betaald hun vaak niet eens.ze kunnen toch geen vuist maken zijn te klein.En voor de politiek bestaan ze niet eens.

 • no-profile-image

  eerlijk

  Shit, Ik ben 1.95 lang en heb 35 koeien en nu.......

 • no-profile-image

  gert

  Houden van de kleine boer,maar laten hem wel kreperen

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.