Home

Achtergrond 532 x bekeken 15 reacties

'Europa dumpt slechte voeding in Afrika'

Europa exporteert naar Afrika "behoorlijk wat'' voeding en chemische stoffen die voor Europeanen ongeschikt zijn.

Dat stelt Herman Koëter, voormalig bestuurder van het EU-agentschap voor veilige voeding EFSA en van de OESO, vandaag tegen het ANP.

"DDT is een goed voorbeeld van een insectenbestrijdingsmiddel dat in Europa is verboden, maar vrolijk naar Afrika wordt geëxporteerd. Ook in de voeding zien we zaken die door herverpakking ineens niet langer 'over de houdbaarheidsdatum' zijn. Een partij vis met te veel kwik of dioxinen eindigt niet zelden in een ontwikkelingsland'', zegt Koëter.

De 62-jarige Nederlander geeft via zijn Brusselse non-profit organisatie Orange House Partnership trainingen aan toezichthouders in Afrika, China en andere niet-westerse landen over de risico's van voeding en chemische stoffen.

Net terug uit China en Uruguay, gaf hij vorige maand in Kameroen training aan toezichthouders. "De autoriteiten in dat land krijgen wel aanvragen van fabrikanten om pesticiden toe te laten, maar missen de deskundigheid om de aanvraag te beoordelen. Als de fabrikant of een ander land zegt dat het goed spul is, lieten ze het toe'', aldus Koëter, die de toezichthouders nu zoveel kennis heeft bijgebracht dat ze in elk geval begrijpen wat de belangrijkste aspecten zijn om in de gaten te houden.

Zijn indruk is wel dat voeding in Afrika, China en andere niet-westerse landen gestaag minder bacteriële en chemische vervuiling bevat. De kennis van de risico's en het toezicht komen langzaam op een hoger peil.

Maar er is nog veel onkunde, stelt de voedingswetenschapper. "Veel boeren in Afrika hebben niet de notie dat je de sla niet met gif tegen slakken moet bespuiten een dag voor de oogst'', zegt Koëter. "En om de sla wat frisser te maken voor de verkoop, door ze te besproeien met water. Dat water komt vaak wel uit een open riool, meestal vol met de e-coli bacteriën die buikvliesontsteking en diarree kunnen veroorzaken.''

Dat staat nog los van schandalen met besmettingen die bewust zijn veroorzaakt. China werd in 2008 getroffen door melk die opzettelijk vervuild bleek met de stof melamine: bijna duizend baby's moesten naar het ziekenhuis. "Een dergelijke calamiteit kan ook in westerse landen gebeuren: kijk naar de hoge PCB gehaltes in Nederlandse chips een jaar of twee geleden. Gelukkig kon de Voedings- en Warenautoriteit (VWA) de oorzaak snel achterhalen, namelijk vervuild leemhoudend spoelwater uit Duitsland. In ontwikkelingslanden met slecht toezicht kan dit maanden of langer duren.''

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  Allemaal 4 of 5 sterren hotels openen in Afrika. PROBLEEM OPGELOST

 • no-profile-image

  Huib Rijk

  De opmerkingen van Gert uit Drenthe van 5 juli 00:23 bevatten goede elementen (behalve de laatste halve zin). In veel arme landen is er sprake van een falende overheid. Hierdoor is er nauwelijks sprake van ontwikkeling, lijkt de logische conclusie. Maar naar mijn mening is het vooral ook andersom, namelijk dat armoede leidt tot een samenleving die niet goed functioneert: corruptie, machtsmisbruik, bureaucratie. In ons eigen rijke land is er al veel kritiek op onze overheid. Ten onrechte, het is eigenlijk een wonder dat wij hier een functionerend geheel van overheid en samenleving hebben. Wij zitten boven op een berg. Eén stapje naar de ene of andere kant en we vervallen in chaos. Zo'n functionerende samenleving kan alleen ontstaan als het de mensen goed gaat. Verder lijkt het alsof wij rijken geen invloed hebben op arme landen - en dat de armen de overheid krijgen die ze verdienen. Maar op veel gebied hebben we een negatieve invloed. Uiteraard zijn we voor democratie, maar als nu net een dictator bovenop een hoop grondstoffen de macht heeft dan vallen keuzes anders uit. En uiteraard zijn we voor vrijhandel en gelijk speelveld. Maar als voedselprijzen te hoog worden gaan de genzen dicht voor export. En als ze te laag zijn gaan de grenzen dicht voor import. Zelfs in combinatie met exportsubsidies. In veel landen verzorgen de vrouwen de voedselproductie en zitten de mannen onder een boom. OOrzaak van armoede of gevolg?

 • no-profile-image

  burger

  Gert, verdiep je aub eerst in dit onderwerp voordat je zulke kortzichtige opmerkingen hier plaatst.

 • no-profile-image

  Trafigura

  Dat is nou VOC mentaliteit.

 • no-profile-image

  bureger

  Gert, als de mensen daar niet de kennis hebben fatsoenlijk te controleren, wil dat nog niet zeggen dat Europa, die zich wel bewust is van de gevaren, die troep daar mag leveren met alle gevolgen voor de bevolking , incl. onschuldige kinderen!!!!

 • no-profile-image

  gert

  De Afrikaanse landen verhuren hun eigen viswateren aan China en Japan ,mogen de westerse landen voedsel sturen voor de hongerige bevolking en dan nog kritiek leveren op de kwaliteit,ze zijn van de pot gerukt

 • no-profile-image

  Gerjo Kompier

  Vanuit Europa gedumpt in Afrika. Vervolgens met oogkleppencontrole weer geexporteerd naar Europa. Krijgen we een koekje van eigen deeg.....

 • no-profile-image

  gert

  @ burger ,voor 2 jaar terug was hierover een documantaire op de TV van de VPRO

 • no-profile-image

  gerrie

  Hoi Bertus, je zegt het goed. In afrika werken namelijk alleen de vrouwen. Het merendeel van de mannen doet aan kaarten en zijn aan het kinderen maken. Achterover hangen. In het zuiden worden zelfs krottewijken weggevaagd voor peperdure stadions. 1 keer raden wat er na het WK in deze stadions gaat gebeuren. Te gek voor woorden

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Altijd al gezegd dat die europese unie een criminele organisatie is

 • no-profile-image

  willem

  volgens mij bedoel je oorzaak van armoede en gevolg van armoede huib???????????????????????

 • no-profile-image

  Leen

  Als je voor je dertigste toch al aan AIDS komt te overlijden is het wel mooi dat je in je laatste jaren ook nog eens geen honger hoeft te hebben omdat het beschikbare voedsel niet aan de GlobalGAP norm voldoet. Ook in Afrika zal "voortschrijdend inzicht" zijn werk doen, alleen zijn wij daar een stap verder in.

 • no-profile-image

  Bertus Buizer

  Het gebruik van kunstmest en chemisch middelen in de afgelopen decennia heeft niet voorkomen, dat het aantal mensen in de wereld dat honger lijdt inmiddels tot een recordhoogte is gestegen. Ruim een miljard personen, een zesde van de wereldbevolking (!), heeft structureel te weinig eten (Bron: FAO).

  Tegelijk met de moderne gangbare landbouw heeft het werken met chemisch synthetische gewasbeschermingsmiddelen, waarvan sommige, zoals DDT, in westerse landen al lang geen toelating meer hebben, in ontwikkelingslanden ook ongelukken veroorzaakt. Van heel dichtbij weet ik, dat in 1999 een meisje in Kameroen een pijnlijke dood stierf, doordat zij water had gedronken uit een blikje waarin DDT (!) had gezeten. Ik vind dit illustratief voor alle gevaarlijke en milieuvervuilende stoffen waarmee wij uit het Westen de mensen in ontwikkelingslanden opzadelen. Spuitlicentiecursussen heb je daar bovendien niet. Onze gecertificeerde biologische productiemethode sluit daar beter op aan dan de onze gangbare landbouw.
  In Kameroen, waar ik in de jaren 70 ruim 2,5 jaar werkte, was ik onder de indruk van de methode waarop boerinnen daar hun gewassen bemestten. Vlak voor de teelt maakten zij teeltruggen bovenop een rij plantenresten, die zij daar verzameld hadden. Vervolgens staken zij die plantenresten in brand, zodat de mineralen daaruit benut konden worden door het gewas. Vervolgens zaaiden zij in de teeltruggen de zaden van pinda’s, bonen en maïs en plantten zij verspreid ook stekken van bananenplanten. Een mengteelt dus van 2 vlinderbloemige en 2 niet-vlinderbloemige gewassen, kleinschalig.

  Toepassing van compostering van organisch afval, dierlijke organische mest, mengteelt, waterbronnen, (klassieke) veredeling (o.a. voor droogteresistente , N-efficiëntie, zouttolerantie, etc) en kennis kunnen helpen de voedselproductie substantieel te vergroten. Uitgangspunt daarbij is een goede gezondheid van bodem en bodemleven voor een gezond en productief gewas. Dat is precies ook de basis van biologisch. En dat werkt!
  Uit het United Nations Environmental Programme 2008, Annual Report Jaarverslag 2008 VN-Milieuprogramma) blijkt, dat bij 114 projecten in 24 Afrikaanse landen de oogst meer dan verdubbelde door toepassing van biologische of bijna-biologische productiemethoden.
  Om de honger in de wereld aanzienlijk te verminderen moeten wij leren van de inzichten van de boerinnen ten zuiden van de Sahara en zullen we de successen die de biologische landbouw het afgelopen decennium heeft geboekt via een goede kennisuitwisseling met meer boerinnen, boeren en burgers in ontwikkelingslanden moeten vertalen naar hun situatie. Daarbij moet het niet alleen gaan om landbouwbedrijven, maar ook om de kleinst mogelijke groentetuin, dichtbij de beleving van iedereen. Goede communicatie, micro-credits, goed landbouwonderwijs, goede kadervorming en internationaal samenwerken met boerenorganisaties horen er allemaal bij.
  En Europa moet natuurlijk meer zijn eigen (eiwitrijke) veevoeders gaan verbouwen.

 • no-profile-image

  eerlijk

  Beter iets dan niets.....

 • no-profile-image

  burger

  Huib, ik ben het met je eens dat oorzaak-gevolg van armoede niet zo zwart-wit te verklaren is. Dit neemt niet weg dat Europa geen misbruik mag maken van een falend systeem in ontwikkelingslanden. Vervuild eten hoort niet door kinderen geconsumeerd te worden.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.