Home

Achtergrond 248 x bekeken

Eurokoers houdt handel in onzekerheid

De euro heeft deze week weer aan waarde gewonnen, tot 1,28 dollar, het hoogste niveau sinds 4 mei.

Een stijgende lijn is vervelend want het is juist de lage eurokoers die volgens ING Bank de agrarische sector uit het slop helpt. De handel weet door totaal verschillende inzichten over de toekomstige koers voorlopig niet waar het aan toe is.

De toegenomen waardering voor de euro is vooral het gevolg van toegenomen interesse in Spaans schuldpapier. In Amerika vallen detailhandelsverkopen tegen terwijl de groeiende werkloosheid weinig hoop biedt op verbetering. In Europa presteert met name de Duitse economie goed terwijl angst dat Spanje of Italië de "Griekse" weg bewandelen langzaam wegebt.

De stemming kan echter zomaar omslaan omdat analisten het oneens zijn over de vermeende economische zwakte van de VS, waar "micro" steeds meer afwijkt van "macro". Bedrijven op de New York Stock Exchange presteren verrassend goed. Voor ING reden aan te nemen dat de euro zal zakken in waarde tot 1,10 dollar halverwege 2011.

Zakenbank Goldman Sachs heeft niettemin de verwachting voor de waarde van de euro bijgesteld van 1,15 naar 1,34 dollars. John Taylor, beheerder van het grootste op valuta gespecialiseerde hedge-fonds, volgt de lijn ING en spreekt van een "onmogelijke situatie" in Europa, waar begrotingsproblemen dwingen tot bezuinigingen die hoe dan ook de economie in de problemen gaan brengen.

Volgens Goldman Sachs kan de Europese eenheidsmunt nog respijt krijgen tot na de zomer, maar daarna wordt de neergang ingezet. Volgens consultancy Capital Economics uit Londen houdt het pas op wanneer de Zuid-Europese landen uit de eurozone zullen stappen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.