Home

Achtergrond 1 reactie

Eurocommissaris verdedigt overleg Mercosur

Eurocommissaris Karel de Gucht vindt kritiek op nieuw overleg tussen de EU en het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur onterecht.

Volgens De Gucht wordt het negativfe effect op de landbouw overdreven, terwijl de voordelen voor de Europese industrie en dienstensector wordt onderschat.

De Gucht vervatte zijn mening in een speech tegenover het Europees parlement dat samenkwam in het Franse Straatsburg. Eerdere onderhandelingen die tussen 1999 en 2004 werden gehouden liepen op niks uit, maar de absentie van een nieuw WTO-verdrag maakt volgens De Gucht het sluiten van bilaterale verdragen noodzakelijk.

“De Commissie is zich terdege bewust van de gevoeligheid van de landbouw in deze onderhandelingen, en neemt dit element ook mee”, zei De Gucht ter geruststelling van belangenorganisaties van boeren zoals Copa-Cogeca die mordicus tegen de onderhandelingen zijn.

De landbouw kan volgens De Gucht niet alleen rekenen op meer export van diensten en industriële producten naar de lidstaten van Mercosur, Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay. Bedrijven uit de EU kunnen met een nieuw verdrag ook makkelijker meedingen naar het uitvoeren van publieke werken.

De landbouw kan met een bilateraal verdrag meer fruit, groente, kaas en wijn uitvoeren. De grote zorgen van landbouworganisaties liggen bij de toename van geïmporteerd Zuid-Amerikaans vlees. Volgens De Gucht zal in een verdrag worden opgenomen dat het vlees moet voldoen aan stringente voedselveiligheidseisen.

Het verdrag tussen de EU en Mercosur zou 750 miljoen mensen omvatten.

Eén reactie

  • no-profile-image

    koetje

    De Gucht moet dierwelzijneisen niet vergeten,de EU kan niet aan zijn eigen boeren allerlei eisen gaan stellen en vervolgens vrolijk vlees importeren uit landen waar het minder streng is geregeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.