Home

Achtergrond 241 x bekeken

Euro stijgt; mogelijk bom onder export

Onzekerheid over de stabiliteit van de Amerikaanse economie maakt dat de euro wint aan kracht ten opzichte van de dollar.

De waarde van de euro steeg deze week tot ruim $ 1,30, het hoogste niveau sinds 4 mei. De waarde stijgt vooral door hernieuwd vertrouwen Europese consumenten in de economie.

Het consumentenvertrouwen in de EU staat op het hoogste niveau sinds twee jaar. Wanneer consumenten meer vertrouwen krijgen in de economie stijgt de consumptie. Met name de afzet van duurzame goederen, van wasmachines tot trekkers, stijgtdan, al denken analisten dat daarvoor het vertrouwen langer moet aanhouden.

De export trekt momenteel de eurozone uit het slop en een hogere eurowaarde euro kan roet in het eten gooien. Toch gelooft ING Bank niet dat het zover komt. Ten eerste ziet de bank hoe industrieproducenten voor de derde maand op rij hun afzetverwachtingen naar beneden bijstellen.

De industrie loopt voorop in de economische cyclus en het welvaren van de industrie is leidend. In de tweede helft van het jaar zal het Europese herstel daarom afkoelen. En het is nog niet duidelijk hoe de economie zich zal houden wanneer steunprogramma’s van de overheid ophouden.

Meer slecht nieuws van de Europese Centrale Bank (ECB). De bank schrijft in het kwartaalrapport Bank Lending Survey dat banken nog altijd eisen verscherpen bij de verstrekking van krediet. Volgens de Franse bank BNP Paribas is krediet de smeerolie van iedere economie en is de vaststelling zorgwekkend.

ECB rapporteert echter ook dat in juni bedrijven meer krediet mochten ontvangen dan in de twintig maanden ervoor. De ECB zelf maakt het voor commerciële banken moeilijker geld te lenen tegen gunstigste voorwaarden.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.