Home

Achtergrond 239 x bekeken 1 reactie

Er is niet zomaar een tekort

Het verloop van de zomer is maar een beperkte indicator voor de ruwvoeroogst.

Een hele tijd geleden heeft het Agrarisch Dagblad tien jaar lang de ontwikkeling van een perceel mais gevolgd. Het was mooi om te zien hoe weinig de stand van de mais in begin juli zei over de hoogte van de oogst eind september.

Tien jaar lang, steeds op 4 juli, fotografeerde de krant melkveehouder Cees in ’t Groen in zijn mais aan de Ruilverkavelingsweg in de Hamse polder, ten noorden van het West-Brabantse Made. Tien keer hetzelfde perceel. Op de eerste foto’s staat zijn vader erbij op de foto’s, later zijn zoontje.

Het ene jaar komt de mais op 4 juli amper boven de werkschoenen van In ’t Groen uit, het andere jaar is op precies dezelfde datum de melkveehouder nauwelijks te zien in het meer dan manshoge gewas. De verschillen in ontwikkeling van de mais zijn op die foto’s enorm groot.

Maar het effect van die enorme verschillen op de mais in de kuil was altijd minimaal. Nooit kwam In ’t Groen ’s winters mais tekort, nooit had hij te veel. De maiskuil was alle jaren even hoog; kleine verschillen in voederwaarde wijt In ’t Groen eerder aan rasverschillen en aan het weer verderop in de zomer dan aan de standverschillen op 4 juli.

Waarom dit verhaal? Wel, om aan te geven hoe moeilijk het op dit moment is een enigszins betrouwbare voorspelling te geven over hoeveel ruwvoer er straks is. Anders dan de tuinbouwer en de varkenshouder heeft de melkveehouder maar beperkt grip op een belangrijk aspect van zijn bedrijf, de ruwvoerwinning. Hij moet alle noodzakelijke maatregelen nemen, rassenkeuze, zaaitijdstip, op tijd gras maaien. Maar dan is het een kwestie van overlaten, vertrouwen op de ervaringswetenschap dat het alleen de zeer extreme jaren zijn waarin droogte of nattigheid in het groeiseizoen werkelijk tot rampen leiden.

Gemiddeld genomen heeft de Nederlandse melkveehouder zijn percelen en zijn ruwvoerplanning zo op orde dat het niet gauw echt fout gaat.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Han

    Leo je zult het met me eens, dat de eerste snede niet optimaal was, de tweede snede in de hitte viel. Deze te korten aan voedingswaarde kan de zomer en herfst niet meer goed maken misschien de massa nog. De mais zal het dan ook moeten doen.

Of registreer je om te kunnen reageren.