Home

Achtergrond 1 reactie

Energie- en voedselprijzen steeds meer afhankelijk

Omdat de landbouw ook een energieproducent wordt zijn energie- en voedselprijzen zijn steeds meer onderling afhankelijk.

Dat concludeert het Landbouweconomisch Instituut LEI in een studie. Prijsschommelingen op de korte termijn zijn onvermijdelijk, maar op de langere termijn dalen de prijzen voor voedingsgewassen verder.

Omdat overheidsbeleid de productie van biobrandstoffen stevig ondersteunt, zal de productie van biodiesel en bio-ethanol de komende jaren verder toenemen. De waarde van gewassen als mais, suikerriet en koolzaad wordt daardoor mede bepaald door hun concurrentiekracht tegenover aardolie, een fossiele brandstof die uitgeput raakt.

Toch denkt het LEI dat het prijsstuwende effect dat de opkomst van biobrandstoffen met zich mee neemt tijdelijk is. Tot 2030 tonen de scenario’s met hoge en lage aardolieprijzen een prijsverschil van minder dan 10 procent voor landbouwproducten.

Eén reactie

  • no-profile-image

    exact

    Tsjonge, dat zijn slimme koppen zeg. Lijkt wel een soort wishfull thinking. Gaan de ogen nu nog niet open? Wil je sociale rust bewaren, dan zullen de opbrengstprijzen van producten niet mogen dalen, want dan geven we de landbouw weg aan banananenrepublieken. Die krijgen macht als we ze nodig zullen hebben om onze verwende monden te voeden. Daarom: koester de landbouw, zie in dat het onmisbaar is en bouw aan een systeem waarbij we i.i.g. rendabel kunnen werken. Het geschetste scenario dondert de westerse wereld op termijn in ellende. Bij gesprekken over het toekomstig landbouwbeleid moet dat toch een overweging zijn. De huidige ontwikkelingen in de landbouw geven misschien net op tijd de juiste prikkel.

Of registreer je om te kunnen reageren.