Home

Achtergrond 528 x bekeken 6 reacties

'Elektronisch oormerk beschadigt oren lammeren'

De Britse National Sheep Association (NSA) waarschuwt dat lammeren verwondingen kunnen oplopen aan hun oren omdat ze al erg jong voorzien moeten worden van een oormerk.

De NSA zegt dat inmiddels een aantal meldingen zijn binnengekomen en roept leden ook op dergelijke problemen door te geven.

"Dit is een groot probleem voor de schapenhouders aan het worden. Regelgeving mag toch onder geen enkele voorwaarde een gevaar gaan vormen voor het welzijn van de dieren", aldus NSA-voorzitter Jonathan Barber. Hij verwijst daarmee naar de dit jaar van kracht geworden Europese regels die elektronische identificatie en registratie (I&R) van schapen en lammeren verplicht stellen.

In Groot-Brittannië wordt steeds harder geklaagd dat I&R in de praktijk onwerkbaar is. Vorige week heeft de National Farmers Union (NFU) een rapport van de klachten naar het plattelandsministerie Defra gestuurd.

NFU en NSA gaan nu bij organisaties in andere landen en bij de Europese Commissie lobbyen om het elektronisch oormerken, of in ieder geval de praktische uitwerking ervan, opnieuw ter discussie te stellen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Evert schaap

  Wat een lul is die schapenhouder uit weiland hoe meer spuiten hoe minder oorontsteking doe je daar niet aan mee is het fouten boel

 • no-profile-image

  Arjan

  Wij nummeren de lammeren na het spenen. Door de beschadiging in de oren komen te jonge dieren in de problemen. Niet zozeer de oren maar andere problemen zoals gewrichtsontsteking en zere bekjes. We hebben proeven gedaan en hierdoor is gebleken dat niet gemerkte lammeren geen zere bekjes kregen en duidelijk minder gewrichtsontsteking krijgen ( in hetzelfde hok). Later merken scheelt ons 2 liter pencilline per 300 lammeren. De verklaring is vrij logisch denk ik, de lammeren moeten eerst weerstand opbouwen tegen de bacterieen die in de stal aanwezig zijn, een directe open verbinding (wond door merken) met de omgeving maakt het voor ziekteverwekkers (die er altijd zijn) wel erg makkelijk. Bij merken op een leeftijd van 6 tot 12 weken hebben de lammeren proefondervindelijk veel minder problemen. Wilt u meer weten mail dan naar mieras@zeelandnet.nl. Groeten uit zonnig Zeeland.

 • no-profile-image

  schapenhouder

  wij gebruiken al jaren elektronische I&R. Als de lammeren 2 a 3 dagen oud zijn worden ze gemerkt. Elk jaar zijn er bij een paar lammeren problemen. Op een totaal aantal lammeren van ongeveer 800 per jaar komen wij op 2 of 3 ontstoken oren per jaar. Door deze oren te behandelen met ontsmettingsmiddel en het desbetreffende merk te verwijderen zijn de problemen gauw opgelost.

 • no-profile-image

  Tonie

  en heel vervelend dat ze niet begrijpen dat er ook hobbydierenhouders zijn die aan precies dezelfde regels moeten voldoen. ik ben bij melkgeitenhouder geweest die had de oormerken allang omdat hij er voordelen bij heef zoals dierherkenning in de melkput. Ik heb al veel verhalen gehoord van hobbiesten die stoppen met het houden van schapen of geiten. Vijf schapen in een weilandje kunnen meer bijdragen aan een leefbaar en toeristisch platteland. en alles onder het mom van q-koorts e.d. dat komt zeker niet weg bij de hobby houders. als men weet wie geiten heeft is het genoeg, ook tijdens een ziekte.

 • no-profile-image

  schapen en geitenhouder

  gewoon niet oormerken! Weg met die flauwekuldingen, niet aan meedoen want dit hoeft niet volgens de wet mag je niet aan dierenmishandeling doen, dus je hebt de wet achter je.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Tja, maar dan krijg je uiteindelijk te maken met de rechterlijke macht, die het verlengstuk blijkt te zijn van de overheid. Geloof maar niet dat je gelijk krijgt, ook al heb je dat wel, met de wet achter je.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.