Home

Achtergrond

Efsa raadpleegt over milieurisico's transgene gewassen

De Europese voedselautoriteit Efsa heeft milieuorganisaties uitgenodigd om deel te nemen aan een bijeenkomst in september.

Op de agenda staat een herziening van de richtlijnen voor het inschatten van de milieurisico’s van transgene gewassen. De Efsa heeft hiervoor al ontwerp-voorstellen gedaan. Op een conferentie in Berlijn, vorige maand, bleken 18 van de 27 lidstaten betrekkelijk positief over deze voorstellen, meldt de Efsa. Ook heeft de Efsa al een publieke consultatieronde achter de rug; hierop kwamen bijna 500 bijdragen binnen.

Deze bijdragen en de uitkomst van de bijeenkomst in september worden gebruikt bij het opstellen van de definitieve richtlijnen, die de Efsa eind dit jaar gereed hoopt te hebben.

De discussie over transgene gewassen in de EU verkeert al jaren in een impasse; voor- en tegenstanders houden elkaar in evenwicht. Eurocommissaris John Dalli heeft aangekondigd op korte termijn met voorstellen te komen om de procedure voor toelating van transgene gewassen te vereenvoudigen en te versnellen. Een besluit over de toelating van de teelt zou daarbij aan de lidstaten worden overgelaten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.