Home

Achtergrond 206 x bekeken

Efsa: bij selectie vleeskuikens ook welzijn meenemen

Bij de genetische selectie van vleeskuikens moet een hogere prioriteit worden gegeven aan het verminderen van vogels die lam raken of huidinfecties ontwikkelen.

Dat schrijft de Europese voedselautoriteit Efsa in een wetenschappelijk advies aan de Europese Commissie. De Efsa stelt vast dat in de tweede helft van de twintigste eeuw door genetische selectie de groeisnelheid van kuikens is verviervoudigd. Aanvankelijk was de selectie louter gebaseerd op het verhogen van de productie, maar nu wordt ook in de sector breed onderkend dat selectie kan bijdragen aan verhoging van dierenwelzijn.

In hoeverre dit heeft geleid tot verbeteringen is echter niet te zeggen, aldus Efsa. Zowel kwalitatief als kwantitatief zijn onvoldoende gegevens bekend. Volgens de Efsa moeten lidstaten daarom meetmethoden voor dierenwelzijn op gelijk niveau brengen, en afspraken maken over systematische monitoring in de EU.

Bij vleeskuikens leidt genetische selectie er volgens de Efsa vaak toe dat het skelet ontoereikend is voor het gewicht. De vogels kunnen daardoor lam raken, ongewone lichaamsvormen aannemen en huidinfecties oplopen. Ook worden ze vaak, hoewel op het oog wel gezond, getroffen door plotseling hartfalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.