Home

Achtergrond 185 x bekeken

Eerste zitting eerste terrorismetribunaal

Het eerste internationale terrorismetribunaal - het Hariri-Tribunaal in Leidschendam - houdt vandaag zijn eerste openbare zitting.

Dit gebeurt in de inmiddels tot rechtszaal verbouwde gymzaal in het voormalige AIVD-gebouw waar vroeger Nederlandse geheim agenten trainden.

Het Hariri-Tribunaal doet onderzoek naar de moordaanslag op de Libanese oud-premier Rafik al-Hariri. Door de enorme ontploffing van een vrachtwagen met 1 tot 2 ton explosieven kwamen op 14 februari 2005 in Beiroet naast Hariri 22 andere Libanezen om het leven.

Het tribunaal heeft nog niemand aangeklaagd. Wel werden op verzoek van een VN-onderzoekscommissie vier Libanese generaals opgepakt die jarenlang zonder aanklacht vastzaten. Enkele weken na de oprichting van het tribunaal op 1 maart 2009 besloot een rechter dat de vier generaals moesten worden vrijgelaten bij gebrek aan overtuigend bewijs.

Een van hen, Jamil al-Sayyed, laat het er niet bij zitten. Met zijn advocaat wil hij in een gerechtelijke procedure verhaal halen wegens "lasterlijke aangifte en willekeurige detentie''. Op verzoek van de generaal wordt dinsdagmiddag hierover de eerste openbare zitting gehouden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.