Home

Achtergrond 667 x bekeken

Eerste zilte aardappel wordt geoogst op Texel

Voor het eerst worden er aardappelen uit zilte grond geoogst. Dit gebeurt vrijdag op het Texelse Den Hoorn.

Aardappelteeltbedrijven Biemond en Fobek uit Sint Annaparochie rooien de aardappelen samen met Arjen de Vos van de Vrije Universiteit van Amsterdam en Marc van Rijsselberghe van Texelse Milieuvriendelijke NatuurProducten (TMNP) uit Den Burg.

Verzilting van zoete landbouwgrond is een groeiend probleem. Dit project is een manier om te anticiperen op klimaatverandering. De teelt van aardappels op zilte grond biedt kansen en vindt plaats in het kader van een onderzoek naar de mogelijkheden om zilte gewassen te verbouwen op landbouwgrond. Het testen van zouttolerantie van gangbare gewassen is de eerste stap in het onderzoek. Volgende stappen zijn het selecteren van de beste soorten, teeltopschaling en vermarkten van de producten.

TMNP voert het onderzoek uit in samenwerking met de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Of registreer je om te kunnen reageren.