Home

Achtergrond

Eerste Speciale Gladiolenkeuring met kleurrijk aanbod

De eerste aflevering van de Speciale Gladiolenkeuring van de KAVB liet maandag een klein maar kleurrijk en gevarieerd aanbod aan gladiolen zien. De enige inzender was Prisma Gladiolen die met vijf nieuwe cultivars naar de keuringszaal in Lisse kwam.

Een belangrijke reden hiervoor is het langdurig koele weer in de maanden mei en de eerste helft van juni. Gladiolen houden van warmte. Door het langdurig ontbreken daarvan is een substantiële groeiachterstand ontstaan.

De grootbloemige Gladiolus ‘Dusk’ was de blikvanger, onder meer vanwege de bijzondere kleur, in de gladiolenwereld aangeduid als smokey. De jury waardeerde de kwaliteit van deze Gladiolus met een 8,14. Daarnaast zette Prisma vier nieuwe zaailingen neer in de kleuren fluweelpaars (8,68), geelgroen (8,38), rood (8,40) en oranje (8,76). Deze vier vallen in de groep kleinbloemig, en zijn prima bruikbaar voor de snijbloementeelt en gebruik in de tuin. De vier nieuwe cultivars worden gezien als een goede aanvulling op het sortiment.

De KAVB organiseert op 26 juli en 2 augustus nogmaals Speciale Gladiolenkeuringen.

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.