Home

Achtergrond 1193 x bekeken

Eerste Limburgse gerst heeft hoog hectolitergewicht

De wintergerst van akkerbouwer Jacques Stassen uit het Limburgse Stevensweert wordt geoogst.

Het is de eerste gerst die Agerland dit seizoen binnenkrijgt. Bedrijfsadviseur Fred Sons laat weten dat het vochtgehalte van de gerst goed is met 13,5 procent. Het hectolitergewicht, een indicatie voor kwaliteit, is 71. "Dat vind ik hoog. Gezien de weersomstandigheden had ik een lager hectolitergewicht verwacht, omdat de gerst wat indroogt. Ik denk dat het gewas op tijd is gezaaid en op het laatst al zover was afgerijpt dat het niet veel last heeft gehad van de droogte." Het dorsen was lastiger door de droogte. "Na een buitje laten de stekelen makkelijker los." De opbrengst van een geschatte 5 tot 6 ton valt wat tegen. Foto Twan Wiermans

Van vier uur 's ochtends tot de zon rond half elf begint te steken is de knoflookoogstmachine van Gourmet BV uit Grootebroek aan het werk op een knoflooperceel in Dronten. Gourmet teelt in Nederland ongeveer 30 hectare knoflook. Door het koude voorjaar is de knoflook in groei enigszins achtergebleven bij vorig jaar, zegt teeltbegeleider Barry Blokker. Het gewas wordt direct na de oogst geschoond en ligt na een dag of drie in de supermarkt. Foto Axipress

Jogchum Oenema uit het Friese Wijckel maakt met behulp van een New Holland-pers hooibalen langs de oevers van het Slotermeer. Samen met zijn vader Fedde beleeft hij deze dagen topdrukte. "Vanwege de warmte en het feit dat we dit werk naast ons gewone werk doen hebben we het erg druk", vertelt Fedde. De hobbyboeren hebben twee oldtimer-hooipersen, een hooischudder en negen trekkers. "Ik heb de Guldner G-serie bijna compleet", aldus Fedde. De machines worden nog steeds ingezet voor het reguliere boerenwerk. Foto Alex de Haan

Ruim 250 middelbare scholieren van de Amersfoortse Berg gingen deze week aan het werk op de boerderij. In het kader van een maatschappelijke stage deden de studenten allerlei klussen bij boeren die lid zijn van de agrarische natuurvereniging Vallei Horstee. Ruim twintig boeren uit de omgeving van het Utrechtse Leusden en Achterveld werkten met het project mee. Foto Hans Veurink

Landbouwkundig adviseur Coen ter Berg analyseert voor bezoekers aan de relatiedag akkerbouw van Agrifirm de toestand in de grond aan de hand van een profielkuil. Deze relatiedag, de laatste in de jaarlijkse serie, werd vandaag op het PPO-proefbedrijf in Lelystad gehouden. In een profielkuil wordt het effect van de bodemstructuur op de beworteling van planten van dichtbij bekeken en in verschillende situaties vergeleken. Structuurschade, kluiten en storende lagen zijn dan onderwerp van gesprek. Foto Axipress

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.