Home

Achtergrond 206 x bekeken

Een op vijf kleine supers verwacht verlies

Een op de vijf kleine supermarkten verwacht dit jaar verlies te draaien.

Van de grotere supermarkten met een vloeroppervlakte van meer dan 1000 vierkante meter denkt 8 procent in de rode cijfers te duiken. Dat berekende het economische bureau van ING in een vandaag gepubliceerd rapport.

"Na drie vette jaren zeker drie magere groeijaren voor de supermarktbranche'', zo staat in het rapport. Tot aan 2008 groeiden de omzetten van de Nederlandse grutter flink. Stond er in 2008 nog een groei van 7,4 procent in de boeken, in 2009 steeg de omzet nog maar met 1,5 procent en voor dit jaar wordt een toename van 1 procent verwacht.

Volgens de berekeningen van ING worden de verschillen tussen grote en kleine supermarkten steeds groter. De grote vestigingen (ketens) behalen hogere winsten, die weer kunnen worden geïnvesteerd ter verbetering van de kwaliteit van de winkel.

Bovendien zijn de eerste stappen gezet in een consolidatie van de markt. Jumbo Supermarkten kocht eind vorig jaar de winkels van Super de Boer en Sligro nam recentelijk de supermarkten over van Sanders. Volgens de economen van ING is de consolidatie nog niet ten einde.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.