Home

Achtergrond

EU weert 'fout hout'

Het risico op 'fout hout' neemt af. Importeurs van hout moeten voortaan steeds controleren of er wel een vergunning was voor de houtkap, wat illegale ontbossing in landen als Indonesië of Brazilië moet tegengaan.

Het Europees Parlement heeft woensdag ingestemd met een compromis daarover met de gezamenlijke EU-landen.

Nu is naar schatting 20 procent van het importhout in de EU van illegaal gekapte bomen. Wereldwijd gaat het om 350 à 650 miljoen kubieke meter 'fout hout' per jaar. Door de illegale kap blijft er meer broeikasgas CO2 in de lucht en verdwijnen dier- en plantensoorten.

Europa is een grote importeur van hout. Acties tegen 'fout hout' waren tot dusver zonder veel succes. EU-landen probeerden vrijwillige afspraken te maken met houtexporterende landen, maar van deze zogeheten FLEGT-akkoorden werden er maar weinig afgesloten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.