Home

Achtergrond

EU voert meer appels in dan verwacht

Importeurs in de Europese Unie hebben tot en met week 25 ruim 500.000 ton appels ingevoerd.

Een jaar geleden was dat bijna 10 procent meer, maar de daling is kleiner dan verwacht. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Commissie.
Dit jaar komen verreweg de meeste importappels wederom uit het Zuid-Amerikaanse Chili.

Waar in 2009 tot en met week 25 182.511 ton appels vanuit Chili naar Europa kwamen, was dat nu 155.761 ton. Vanwege de aardbeving van begin dit jaar, is de productie er licht gedaald. Verder beandrukt de Chileense associatie van exporteurs (Asoex) grote schade aan onder meer pakstations, koelhuizen, transportbedrijven en havens. De belangrijkste haven van Valparaiso is open gebleven.

De op één en twee na grootste exporteurs van 2009, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika, zagen hun uitvoer instorten. Dat komt vooral door de waardestijging van hun munteenheden. Zowel de Nieuw-Zeelandse export als de Zuid-Afrikaanse loopt circa 43 procent achter. Vorig jaar was 1 euro rond deze tijd 2,5 Nieuw-Zeelandse dollars waard, nu is dat nog 1,8 Nieuw-Zeelandse dollars. Een euro is nu 9,5 Zuid-Afrikaanse rand waard, tegen 11 rand vorig jaar.

De invoer vanuit met name China, Brazilië en Argentinië groeit.

Of registreer je om te kunnen reageren.