Home

Achtergrond

EU past GMO-regels aan voor verwerking product

De GMO-regels voor de groente- en fruitsector worden zo aangepast dat telersverenigingen die product verwerken niet meer de opbrengst van het verwerkte product volledig bij de omzet mogen tellen.

Voor Noord-Europese telersverenigingen ontstaat zo wat meer ruimte.

Het Beheerscomité Groente en Fruit stemde in met een voorstel van de Europese Commissie. Gelden vanuit de GMO-regeling zijn bedoeld voor het versterken van de positie van tuinders. Telersverenigingen in Nederland ontvangen jaarlijks circa 90 miljoen euro vanuit de regeling.

Het geld vanuit de GMO dient ter compensatie van diensten die het milieu ten goede komen, maar ook voor marketing en promotie. In eerste instantie treft de aanpassing vooral telersverenigingen in het zuiden van Europa, aldus directeur Hans van Es van de Dutch Producers Association, de brancheorganisatie voor afzetorganisaties in de tuinbouw.

"In Spanje en Italië wordt veel product door telersverenigingen door wat een 'eerste bewerking’ heet tot bijvoorbeeld tomaten-ketchup of sinaasappelsap gemaakt." Van de GMO-regels mocht de omzet van het verwerkte product volledig bij de omzet van de telersvereniging worden opgeteld. Nu is dat beperkt.

"Verwerking wordt niet langer gesubsidieerd”, aldus Van Es. "De angst bestond dat verwerkers de GMO-pot zouden leegtrekken. Nu is er nog geen plafond, maar dat komt wel in beeld als er steeds meer gebruik wordt gemaakt van de regeling. De vrees bestond dat ook de Bonduelle’s en Unilever’s aanspraak gaan maken.

Copa-Cogeca, de belangenorganisatie voor boeren en coöperaties, is het met de wijziging mordicus oneens. Cogeca-voorzitter Paolo Bruni: "Het is een stap in de foute richting omdat financiële steun voor telersverenigingen die extra waarde toevoegen aan hun product juist hun positie in de markt versterkt."

Of registreer je om te kunnen reageren.