Home

Achtergrond 162 x bekeken

EU-onderhandelingen met IJsland beginnen

De Europese Unie begint morgen definitief onderhandelingen met IJsland over toetreding tot de EU.

Ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen hebben dat maandag besloten. IJsland had in juli een aanvraag ingediend om lid te mogen worden van de Europese Unie. Het noodlijdende land wil door het lidmaatschap van de EU graag de euro kunnen invoeren. Dinsdag vindt de formele opening van de onderhandelingen plaats bij een ministeriële conferentie in Brussel.

"IJsland heeft nog veel werk te doen'', zei minister Steven Vanackere van huidig EU-voorzitter België over de komende onderhandelingen. Hij sprak met name over de IJslandse regels over de walvisvangst en over de situatie rond Icesave. IJsland weigert nog altijd te erkennen dat het miljarden euro's moet terugbetalen aan Nederland en Groot-Brittannië, die beide landen hadden voorgeschoten wegens de failliete IJslandse bank Icesave.

De Belgische minister ziet het wel als een voordeel dat IJsland al veel EU-wetgeving heeft ingevoerd. "Maar het land krijgt geen andere behandeling dan andere kandidaat-lidstaten'', zei hij nadrukkelijk. De besprekingen kunnen volgens ingewijden zeker twee à drie jaar duren. Daarna moeten de circa 300.000 inwoners van IJsland nog per referendum het laatste woord geven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.