Home

Achtergrond 186 x bekeken

EU-landen helpen overstroomd Roemenië

België, Frankrijk, Oostenrijk en de drie Baltische republieken hebben hulp aangeboden aan Roemenië, dat sinds twee weken kampt met grote overstromingen.

Roemeense autoriteiten hadden dit weekeinde de andere EU-landen gevraagd om pompen, generatoren, waterzuivering en ander materiaal. Binnen enkele uren kwam de hulp op gang, meldde de Europese Commissie zondag. De Europese Commissie coördineert de hulpverlening bij grote natuurrampen.

België stuurde een hulpteam met elf pompen dat minstens zes dagen ter plaatse blijft. Frankrijk bood acht generatoren en vijf pompen, Oostenrijk tien pompen en drie generatoren. De Baltische landen willen hun eigen gespecialiseerde systeem tegen overstromingen sturen.

"Opnieuw toont Europa solidariteit als een ramp toeslaat'', stelde EU-commissaris Kristalina Georgieva (Crisishulp). "Ik wil de lessen van de recente rampen in Centraal- en Oost-Europa gebruiken om onze crisishulp in de toekomst te versterken.''


Door het noodweer en overstromingen in Roemenië zijn inmiddels 25 doden gevallen. Ongeveer 16.500 mensen zijn hun huizen al ontvlucht. Vooral de noordelijke districten Suceava en Botosani zijn getroffen. In de stad Dorohoi klommen mensen in bomen om zich in veiligheid te brengen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.