Home

Achtergrond

EU en IMF schorten hulp aan Hongarije op

De EU en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) schorten de begrotingshulp aan Hongarije op. Het land moet eerst beslissen tot strengere bezuinigingen, meldde EU-commissaris Olli Rehn (Economische en Monetaire Zaken).

Hongarije kreeg sinds november 2008 gedeeltes van 17 miljard euro aan leningen overgeboekt van de EU en het IMF, omdat het land toen zelf moeilijk van banken kon lenen. Een van de laatste betalingen is nu uitgesteld.

,,Hongarije kent opnieuw economische groei en heeft nu een van de laagste begrotingstekorten van de EU'', stelde EU-commissaris Rehn in een verklaring. ,,Maar de aanpak van het buitensporige tekort van volgend jaar vereist harde besluiten, vooral bezuinigingen. Er is ook zorgvuldigheid nodig om een stabiel klimaat te behouden voor nationale en internationale investeerders.''

De Hongaarse minister van Economie Gyorgy Matolcsy zei dat de regering de onderhandelingen graag wil hervatten. De nieuwe regering, die in april is aangetreden, werkt nog aan de begroting 2011.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.