Home

Achtergrond 257 x bekeken

EU deelt zorg biologische boeren over hoge pacht

De Europese Commissie is bezorgd over hoge pachtprijzen in Nederland, die vooral voor biologische boeren een toenemende belemmering zijn.

Dit te meer omdat het aandeel biologische landbouw in Nederland duidelijk onder het Europese gemiddelde ligt. Dit schrijft directeur-generaal Jean-Luc Demarty namens Europees commissaris Dacian Ciolos aan biologisch-dynamisch melkveehouder Thom de Groot. Die had zich, mede namens collega’s, bij de Europese Commissie beklaagd over het effect van de diverse pachtprijsverhogingen in Nederland.

Volgens De Groot zijn de pachtprijzen door de recent doorgevoerde verhogingen zodanig hoog geworden dat met name de biologische bedrijven steeds meer moeite hebben om die te kunnen opbrengen. De kosten op biologische en vooral biologisch-dynamische bedrijven zijn veel hoger dan op gangbare bedrijven, terwijl die kosten vaak niet volledig worden gecompenseerd door hogere opbrengsten uit melk en andere producten. Ondanks de toeslagen voor biologische en biologisch-dynamische melk.

De Europese Commissie doet geen concrete toezeggingen aan De Groot om de pachtprijzen te verlagen. Die zijn volgens de Commissie onderhavig aan de wet van vraag en aanbod. Wel suggereert ze dat Nederland tegemoetkomingen ter beschikking kan stellen aan biologische boeren. Bijvoorbeeld uit de pot voor plattelandsgelden.

Daarnaast bieden de Europese programma’s om biologische producten herkenbaarder in de markt te zetten kansen op een hoger inkomen voor boeren, schrijf Demarty.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.