Home

Achtergrond

EP: landbouwgeld op peil houden

Als het aan het Europees Parlement (EP) ligt, wordt het landbouwbudget na 2013 niet verlaagd.

Dat heeft het donderdag in grote meerderheid uitgesproken in een stemming.

De uitspraak van het parlement is niet bindend, het is een sterke aanbeveling aan de Europese Commissie.

Het Europees Parlement dringt aan op een eerlijke verdeling van het budget tussen de verschillende lidstaten. Bovendien moet meer nadruk gelegd worden op milieuvriendelijke en diervriendelijke productie.

Michael Dantin van de Evangelische Volkspartij zei in het parlement dat het besluit een boodschap van hoop is aan de boeren, "die de wanhoop nabij zijn door de wereldwijde economische crisis."

De EU geeft dit jaar 58 miljard euro uit aan landbouwbeleid, bijna de helft van de EU-begroting. Europarlementslid Gerben Jan Gerbrandy (D66) was tegen het parlementsbesluit. Hij vindt dat een radicale hervorming van het beleid nodig is.

De D66’er is blij met de grotere nadruk op modernisering en duurzaamheid, maar vindt het niet van deze tijd dat in 2010 wordt vastgelegd dat de begroting na 2013 gelijk blijft. Gerbrandy zegt dat eerst de doelen moeten worden vastgesteld en dat vervolgens daarbij het budget moet worden vrijgemaakt.De Christenunie is blij met het vastleggen van het minimale budget. Peter van Dalen, parlementslid voor die partij, zegt dat de voedselproductie gewaarborgd moet blijven.De Europese landbouwministers spreken dit najaar over het toekomstig landbouwbeleid.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.