Home

Achtergrond

EDF: leer van Amerikaanse veehouders

Melkveehouders in Europa kunnen in de huidige tijden van meer melkprijsschommelingen en politieke onzekerheid van hun collega’s in de Verenigde Staten leren.

Dat heeft Jean Francois Verdenal, voorzitter van de European Dairy Farmers (EDF), gezegd. "Melkveehouders moeten zich na het moeilijke afgelopen jaar nog meer richten op het verlagen van hun productiekosten", zegt Verdenal. Wel gaat hij ervan uit dat de melkprijs voorlopig rond het huidige niveau blijft, gezien de hoge prijzen op de wereldmarkt en beperkte Europese voorraden.

"In tijden van schommelende melkprijzen en politieke onzekerheid zouden melkveehouders in Europa moeten leren van collega’s in landen als de Verenigde Staten en Australië", aldus Verdenal. "Veehouders in deze landen weten al jarenlang met deze omstandigheden om te gaan."

Volgens voorzitter van de International Dairy Federation, Richard Doyle, is de grootste uitdaging voor melkveehouders om te leren omgaan met de schommelende melkprijzen. Ook doen veehouders er volgens hem goed aan te blijven wijzen op de gezondheidsaspecten die melk de consument te beiden heeft.

Melkveehouders en melkverwerkers moeten zich volgens Doyle aanpassen aan de nieuwe omstandigheden en tot nu toe niet benutte hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld de termijnmarkt gebruiken. Ook kunnen contracten tussen producent en afnemer, en collectieve initiatieven voor het vermarkten van melk volgens de voorzitter helpen om te gaan met de prijsschommelingen.

Brigitte Misonne, marktanalist bij de Europese Commissie, noemt de situatie op de markt momenteel relatief ontspannen. Het Europese quotum wordt naar verwachting dit jaar met 7 procent onderschreden. Wat betreft Nederland gaat ze uit van een overschrijding van 0,8 procent. Uitgaand van 2006 zal het quotum tot 2014 groeien naar 108,3 procent, terwijl de productie volgens Misonne uitkomt op 103,5 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.