Home

Achtergrond 4 reacties

Duurzame vleesconsumptie vergt andere eetcultuur

De overheid moet een minder milieubelastende vleesconsumptie bevorderen met maatregelen die de eetcultuur fundamenteel veranderen.

Stimuleren van biologisch is daarbij belangrijk. Dat stellen onderzoekers van het landbouweconomisch instituut LEI.

Het LEI concludeert dat de wereldwijde vraag naar vlees de komende decennia flink stijgt, en dat de productie van dierlijke eiwitten tot de meest milieubelastende elementen van de voedselketen bestaat. Overschakeling naar een meer plantaardig dieet is noodzakelijk.

Omdat vlees diepgeworteld is in de maatschappij, stelt het LEI voor in te zetten op het stimuleren van geleidelijke verbeteringen, zoals het verkopen van vlees met daarin plantaardige producten verwerkt en het ontwikkelen van maaltijdconcepten met minder tot geen vlees. Bij maaltijdconcepten als pasta’s accepteren de meeste burgers nu al dat er minder tot geen vlees in zit.

Volgens onderzoeker Erik de Bakker is stimulering van de afzet biologische producten ook belangrijk, maar niet omdat biologisch vlees duurzamer is. "Biologische productie laat mensen nadenken over voeding, brengt voeding dichterbij."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Als mensen moeten nadenken over voeding, moeten ze bij de WUR misschien eens na gaan denken over de zgn. vervuiling. Deze "vervuiling" is puur theoretisch en gebaseerd op verkeerde rekenkundige aannames. Wat een ballentent, die WUR.

 • no-profile-image

  Leen

  Laat ze zich gaan bezighouden met duurzaam vervoer, duurzaam bevolkingsbeleid, duurzame economie. Nu wordt een microfacet enorm overbelicht. Concreet: Winst aangaande "duurzaam" kan weleens betekenen: Geen HSL, geen JSF, niet meer dan 10 mio inwoners in dit land, geen economische groei maar economische stabiliteit.

 • no-profile-image

  Helma

  "Mensen accepteren nu al pastamaaltijden zonder vlees". Door het vlees in die maaltijden konden grote groepen mensen het niet eten. "Vele consumenten weigerden hardnekkig deze pasta's omwege het vlees" was ook een goede kop geweest.

 • no-profile-image

  A.H. van Engelen

  Beste Erik de Bakker, ik neem aan dat U op persoonlijke titel spreekt en U niet werd opgedragen een dergelijk onderzoek te verrichten en dat ook niet deze uitkomst werd voorgeschreven. Beperk U tot de beleidsregels die door het "L.E.I." t.b.v. de doelgroep(en) werden vastgesteld. Meer wordt er van U niet verwacht!

Of registreer je om te kunnen reageren.