Home

Achtergrond 195 x bekeken 2 reacties

Dumping: onverantwoord

Het Friese Waterschap heeft dit jaar al zestig kadavers van landbouwhuisdieren in sloten en watergangen aangetroffen. Een forse toename ten opzichte van voorgaande jaren.

Het gaat vooral om schapen en lammeren. De dieren zijn bewust gedumpt: de oornummers van de dieren zijn verwijderd. De toename komt tegelijk met het afschaffen van de overheidsbijdrage voor het ophalen van kadavers. Het lijkt erop dat de kadaverdumpers te werk gaan uit kostenoverweging. Het ophalen van een schapenkadaver kost € 22,20. Kritisch kijken naar bedrijfskosten is goed. Maar deze manier van bezuinigen op bedrijfsniveau is onverantwoord.

Het risico is groot dat door het dumpen van kadavers ziekten verspreid worden. Door het dumpen van één dier kan een heel koppel vee ziek worden. Daarnaast trekken de kadavers wild en insecten aan, met alle bijkomende ongemakken van dien: vliegenplagen, vossen die ook de levende dieren achterna zitten en vervuild water.

De minister van landbouw had bij haar besluit zich terug te trekken als co-financierder van het destructiebeleid, niet gedacht dat dit zou leiden tot een toename van dumping. Je zou verwachten dat mensen met vee, ongeacht of ze dit professioneel of hobbymatig houden, hun boerenverstand gebruiken. Niets blijkt echter minder waar.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

  • no-profile-image

    dier

    Ja, we krijgen steeds meer waardering voor de boeren....Het is echt de consument die voor een koopje op de eerste rij wil zitten.

  • no-profile-image

    Kritische Lezer

    Werd het vee in de OVP nu professioneel of hobbymatig gehouden?

Of registreer je om te kunnen reageren.