Home

Achtergrond 196 x bekeken 8 reacties

Duitse aardappeltelers willen contracten open breken

De fritesaardappeltelers in Duitsland willen de contracten met afnemers openbreken voor heronderhandeling.

Zij doen dit met het oog op de verwachte krapte van het aanbod en de mogelijk hogere opbrengsten. Dat zegt het Deutsche Bauernverband (DBV). De bond voorziet vooral een te krappe oogst bij de verwerkingsaardappelen, dat wil zeggen de grotere formaten van om en nabij de 10 centimeter lang en 5 centimeter breed. Bij deze teelt kan de oogst – uitgaande van de jongste prognoses – tot 30 procent kleiner uitpakken dan op grond van het areaal werd verwacht.

Brancheorganisatie Union der Kartoffelwirtschaft (Unika) stelde vorige week al vast dat de telersverenigingen met de verwerkers reeds zijn overeengekomen dat genoegen moet worden genomen met kleinere formaten.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  En als de prijs niet zo hoog was? Dat is toch het ondernemers-schap?

 • no-profile-image

  Tim

  En wel gelijk roepen dat het zakje friet veel duurder gaat worden.
  Wat na een prijsdaling er nooit weer af gaat.

 • no-profile-image

  Han

  Vrij. Ik denk dat voor een groot deel van de boeren, afname contracten een eis zijn van de Bank als er investeringen gedaan moeten worden met bankgeld.

 • no-profile-image

  j heestermans

  contract is een overeenkomst op papier die bijde partijen dienen na te komen.niemand kan in deze iets afdwingen. feit is wel dat hier door telers geen kostentdekkend contract is getekend iets waar wij als vrije telers ieder jaar opnieuw voor waarschuwen ende marktwerking van onderuitgaat laat men hier aub lering uittrekken.

 • no-profile-image

  beregener

  @exact: right man! die boeren worden opbrengsten voorgespiegeld van 50-60 ton , net als in en fata morgana. Kwijlen dat ze doen: 0 x0 = 0 maar niet voor de fabrikant. die verdient zeer grof aan pootgoed, heeft de boer in de tang, laat hem NET NIET verhongeren, als 't heel slecht gaat wordt da boerke erdoor gesleurd tot 't volgende jaar en wie is de winnaar: juist jaren na een de bank en de fabriek! wie is de pineut met versleten lijf, verschrompelde hersenen van niet nadenken en waardeloze machines...? Laat het aub eens mooi droog weer worden, zonder regen van betekenis, een termijnmarkt van 30 euro, zodat er wat animo komt. Heronderhandelen?? GEEN sprake van. Die vod gewoon scheuren, allemaal. Wat zullen de fabrieken doen?? Doe zoals de arbeiders: stakerpiketten en de directeur vastzetten voor 2 dagen. En deze winter dan wat meer nadenken over die stommiteit die je begaan hebt met te contracteren aan derde wereld prijzen!

 • no-profile-image

  vrij

  stop nou s mee die conracte / bewaar pools afsluiten, zo zit er nooit een kwartje tussen de dubbeltjes gaat in de peen en uien ook goed

 • no-profile-image

  boertje

  Contract is contract alleen wie tekent nou zon woeker contracten de prijs is net kostendekkend en als de prijs veel zakt vinden ze wel iets om er onderuit tekomen en het seisoen is nog niet om denk dat er genoeg geoogst word
  Hoop trouwens dat de akkerbouwers het lukt want heel de zomer in de grond wroeten voor 14 centen en de supermarkt 1,50 in de kontzak voordat ze ze betaald hebben gaat natuurlijk nergens over

 • no-profile-image

  exact

  Dat is gewoon niet zo, Han. Bij de bank kunnen ze nog wel een beetje rekenen. Gemiddelde opbrengst x contractprijs = tarwesaldo of minder. Boeren die denken gemiddeld 60 ton aardappels te kunnen telen x contractprijs zijn niet goed bij hun hoofd en vernaggelen te vrije marktwerking. Ze moeten niet zeuren nu, het is hun verdiende loon.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.