Home

Achtergrond 184 x bekeken 1 reactie

Duidelijkheid ECB goed voor waarde euro

Financiële markten komen weer wat tot bedaren nu de Europese Centrale Bank (ECB) beleid heeft gemaakt om commerciële banken te blijven ondersteunen.

Het was wel een moeilijke bevalling; pas na luid protest van Spaanse en Duitse banken verschafte de ECB duidelijkheid. De euro steeg daardoor in waarde.

De ECB biedt 78 commerciële banken leningen met een waarde van 111 miljard euro. De rente bedraagt 1 procent. De ECB ging ook akkoord met een leningenpakket voor nog eens 171 banken ter waarde van 131,9 miljard.

Axel Weber, de voorzitter van de Bundesbank en een belangrijk kandidaat om volgend jaar het bestuur van de ECB over te nemen, vroeg zestien Duitse banken na een zogeheten stresstest meer kapitaal op te halen. De banken komen in Webers ogen nog altijd buffers te kort.
Daarom valt niet te verwachten dat banken de spaarrente verhogen of rente op leningen drastisch verlagen, terwijl ze wel zelf een goedkope kredietlijn hebben. Deze wordt door belastingbetalers grotendeels betaald: de ECB kan immers het kapitaal dat ze verstrekt makkelijk voor een hogere rente elders wegzetten.

Om de economie aan de gang te krijgen zijn banken belangrijk, zo werd op een top van de grootste twintig economieën in Toronto besloten. Tegelijk wordt met name vanuit de VS gewaarschuwd voor te veel voorzichtigheid, en het blindstaren van overheden op een overschot op de handelsbalans.

De boodschap aan grote exporteurs als China, Duitsland maar ook Nederland is: zorg dat er meer balans komt in de wereldwijde handel. Noord-Europa zou dan ook moeten accepteren dat Zuid-Europa maatregelen neemt om de importstromen enigszins te controleren.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Han

    Meer balans in de Wereld wijde handel? Dit betekent >controle< en overheids ingrijpen! Waar is onze eens zo volprezen Vrije Wereld Handel? Dit was toch het >medicijn< tegen de >Armoede< en tegen de >ongelijkheid< op de wereld? Geeft het enig bijwerking in de achtertuin accuut praten over ingrijpen, eventueel afschaffen ongebreidelde vrije markt werking!! We zien kennelijk te veel geld verdwijnen uit onze Euro economie en dat mag niet. Het was echter te voorspellen, de Russen hebben na de val van hun systeem hetzelfde gedaan, hun voedsel niet gemaakt maar gekocht op de wereld(dump) markt tot dat hun Dollars op waren en dus de winkels leeg bleven. De gevolgen zijn nog zichtbaar in dat land een totaal verouderde en ontredderde landbouw en ontvolking in grote delen van het land.

Of registreer je om te kunnen reageren.