Home

Achtergrond

Drukste weekeinde voor Schiphol

Luchthaven Schiphol beleeft vanaf vrijdag het drukste weekeinde van het jaar.

Normaal gesproken verwerkt de luchthaven volgend weekeinde de meeste passagiers, maar volgens een woordvoerster van Schiphol blijkt nu dat het er dit weekeinde ongeveer duizend meer zijn. "Het verschil is heel klein.''

Vrijdag is met naar verwachting zo'n 160.000 reizigers de drukste dag. De luchthaven ziet dit weekeinde ruim 475.000 passagiers komen, overstappen en gaan. "Dit zijn er 22.000 meer dan in 2009'', zei de woordvoerster. De toename is volgens haar te danken aan onder meer het afschaffen van de vliegtaks en het feit dat het economisch iets beter gaat waardoor mensen weer vaker op vakantie gaan.

Schiphol zet zeker veertig man extra personeel in om de mensenmassa goed op te vangen. Ook werken er dit weekeinde tussen de dertig en veertig extra beveiligers en zetten de luchtvaartmaatschappijen en Koninklijke Marechaussee meer mensen in. Volgens een woordvoerder van de marechaussee zitten er tientallen werknemers extra bij de grensbewaking en de politiedienst. Ook surveilleert de marechaussee in burger en zet ze meer speurhonden in. Bij het bureau nooddocumenten zijn afgelopen week al honderd stuks meer geleverd dan normaal vanwege een storing bij burgerzaken bij de gemeente Amsterdam. Ook ontdekken volgens de zegsman reizigers vaak pas op het laatste moment dat hun paspoort is verlopen. ,,We rekenen erop dat we weer veel nooddocumenten zullen verstrekken.''

De luchthaven probeert het de wachtende passagiers met gratis ijs en water zo veel mogelijk naar de zin te maken. Ook kunnen reizigers een foto laten maken en deze als ansichtkaart versturen. Door de drukte kunnen de wachttijden langer zijn dan normaal, daarom adviseert Schiphol op tijd naar de luchthaven te komen.

Net als voorgaande jaren zijn Spanje, Turkije, Griekenland en Italië erg populaire vakantiebestemmingen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.