Home

Achtergrond 1 reactie

Droogte voor veel gewassen op kritiek punt

Veel gewassen zijn door de groeiachterstand nu pas op het punt aangekomen dat de droogte schade kan veroorzaken.

Zo begint bij de aardappelen de knolzetting, bij peen de oranje kleuring, mais begint in bloei te komen en gras zit tegen verhouten aan. Het is erop of eronder voor veel gewassen.

In het Zuidoosten is het slecht gesteld met de groei van de mais, zegt Jos Decker van Agerland. "Daarnaast heeft de mais voor de bloei veel vocht nodig. Dat probleem speelt de komende twee tot drie weken nog mee." Mais en gras in het Zuiden worden waar mogelijk beregend. "Ik zie hier om me heen overal haspels klaar staan. Een aantal draait ook al", zegt Decker terwijl hij op de grens van Brabant en Limburg rijdt.

In het midden van het land heeft de mais minder te lijden. Het gras is er daar echter net zo slecht aan toe als in het Zuiden. "Normaal gesproken staat de derde snee op dit moment op het land, maar nu groeit er niks", zegt Jan Hollander van Agrifirm.

De vroege peen had tot op heden weinig last van de droogte, zegt Willem Huige, akkerbouwadviseur voor DLV Plant in Noordwest-Nederland. "Op dit moment begint de oranjekleuring en daarvoor is vocht nodig. Zonder beregening loopt het gewas schade op." Andere gewassen worden al volop beregend. "Aardappelen hebben vocht nodig voor knolzetting, terwijl bij de bloembollen vocht nodig is voor het rooien."

Ook in het buitenland hebben gewassen te lijden onder de droogte. De Belgische Boerenbond verwacht aanzienlijk lagere opbrengsten voor vroege aardappelen. De maisgroei loopt er eveneens achter en in tarwe is sprake van noodrijpheid.

Lees ook Beregenen steeds groter probleem door droogte

Herma van den Pol

Eén reactie

 • no-profile-image

  Patrick

  Ik heb nog een nieuwe(nooit gebruikt) beregeningsinstallatie te koop staan.
  een Irrifrance optima
  400 meter slang en 10 cm diam. met beregeningscomputer en Nelson cannon.
  Turbine op tandem
  prijs 15800 euro geleverd Nederland
  contact via aanklikken reactieform.van een van mijn blogs op boerderij

Of registreer je om te kunnen reageren.