Home

Achtergrond 367 x bekeken

Droogte decimeert oogsten in Rusland en Kazachstan

Door aanhoudende droogte komt de Russische graanoogst uit tussen de 77 en 81 miljoen ton.

Dat schrijft SovEcon. Vorige week verlaagden de marktvorsers de oogstraming al met 17 miljoen ton tot 86 miljoen ton. De droogte kan volgens SovEcon nog meer schade aanrichten.

De tarweoogst kan 20 procent dalen tot 49 miljoen ton, aldus SovEcon, als droog weer nog enkele weken doorzet. De productie van gerst daalt circa 33 procent tot ergens tussen de 12 en 14 miljoen ton. Het door de regering gewenste exportpotentieel van Rusland neemt volgens SovEcon af, en de regering zou zich wellicht beter kunnen richten op binnenlandse afzet.

Ook buurland Kazachstan lijdt onder de droogte. De oogst in Kazachstan kan volgens de regering 30 procent lager uitkomen op circa 15 miljoen ton. Afgelopen maand verwachtte het Amerikaanse ministerie van landbouw nog een oogst van 17 miljoen ton. De oogst is een tegenvaller omdat het land juist probeert door de export van granen op te voeren minder afhankelijk te worden van de verkoop van olie.

Of registreer je om te kunnen reageren.