Home

Achtergrond 227 x bekeken

'Discussie clubrassen draait om plek BV'

Inova Fruit wordt niet de nieuwe plek van een op te richten verkoopafdeling voor clubrassen.

Bij aanvang van de overleggen over centralisatie van de verkopen van Junami, Rubens en Wellant lag die optie voor, maar volgens Johan van Haarlem, voorzitter van de Nederlandse Fruittelersorganisatie (NFO) is deze optie van tafel. Wel wordt gekeken of een verkoop BV naast Inova Fruit kan opereren.

Die keus heeft te maken met statuten en risicobeheersing, stelt de NFO. "Binnen Inova Fruit is bij besluiten telkens unanimiteit nodig. In een BV buiten Inova Fruit is het mogelijk meerderheidbesluitvorming in te voeren."

Dat maakt de positie van The Greenery interessant in zo’n nieuwe BV. Die afzetpartij heeft naar eigen zeggen 65 procent van het areaal bij telers uitstaan. Binnen Inova Fruit heeft de organisatie een aandeel van 25,9 procent, blijkt uit het jaarverslag van Inova Fruit. Als gekozen wordt voor een zeggenschap naar rato van de arealen, krijgt The Greenery een meerderheid in zo’n nieuwe BV. Zowel The Greenery als Van Haarlem willen hierop niet reageren.

Volgens Van Haarlem betekent het huidige voorliggende model in ieder geval dat NFO geen aandeelhouder wordt en in eerste instantie niet meepraat over de oprichting. Van Haarlem: “We zullen dat wel doen als we naar onze mening gevraagd worden. Telers willen een centrale marktpositie. De afzetorganisatie hebben daar een extra belang bij, omdat zij verantwoordelijk zijn voor de afzet.” De zoektocht naar een juiste inrichting van de afzetketen kan wel zorgen voor een vertraging in het proces, stelt Van Haarlem. “Het is een moeilijke hobbel.”

Dat één of meerdere partijen uit het proces zullen stappen, hoeft geen risico te zijn. denkt hij. “Dan kunnen ze altijd de BV inhuren om het product te verkopen en niet het risico te lopen dat je hebt bij een nieuwe BV.” Bij een verkooporganisatie binnen Inova Fruit lopen partijen het risico naar rato van het aandelenbelang. In het model buiten het rassenbureau kan het risico worden beperkt tot de economische inbreng, stelt Van Haarlem.

Of registreer je om te kunnen reageren.