Home

Achtergrond 402 x bekeken 9 reacties

'Diersoorten weg door klimaatverandering'

De kwaliteit van de natuur in Nederland staat de komende tientallen jaren ernstig onder druk door de verandering van het klimaat. Door stijgende temperaturen en toenemende regenval kunnen sommige dieren zich in bepaalde natuurgebieden niet meer handhaven, zo blijkt uit een verkennend onderzoek van Natuurmonumenten.

Beleidsmedewerker Harm Piek van de vereniging bevestigde vandaag berichtgeving hierover in dagblad Trouw. Volgens hem zorgt de klimaatomslag ervoor dat ,,de biodiversiteit onevenwichtiger zal worden''. De verandering kan betekenen dat sommige diersoorten zich niet meer kunnen handhaven in Nederland, terwijl andere hier juist beter gedijen. Gevreesd wordt voor het aantal dagvlindersoorten en broedvogelsoorten in Nederland.

Om de gevolgen van de klimaatveranderingen te beperken, pleit Piek ervoor om de zogenoemde Ecologische Hoofdstructuur zo snel mogelijk te realiseren. Aan dit netwerk van aaneengesloten natuurgebieden wordt momenteel gewerkt. Verder vindt hij dat het leefgebied van kwetsbare diersoorten waar mogelijk verbeterd en groter gemaakt moet worden. Diersoorten die mogelijk in de verdrukking komen zijn onder meer de roerdomp, de grote karekiet en de noordse woelmuis.

Piek pleit ook voor meer Europese samenwerking nu de klimaatzones verschuiven.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Vriend van het buitenleven

  Hoeveel is de temperatuur in de grote steden gestegen? Het is niets anders dan een stenen massa met heel veel glas! Het aantal inwoners is van ongeveer 8 miljoen naar ruim 16 miljoen gegaan binnen 50 jaar. Dan ook nog afvragen waarom dat het komt dat de temperatuur stijgt, er files ontstaan en ga zo maar door. Wel willen ze meer natuur om dit tegen te gaan! Dat ze daar goede landbouwgrond voor gebruiken is zeer triest. Daar groeit het voedsel voor mens en dier. Daar leven de dieren die leven in de natuur van! Van armoede kan niemand leven!! Als de boeren verdwijnen, verdwijnt de natuur ook.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Ik denk niet dat het belangrijkst is om haast te maken met de EHS, maar juist om ervoor te zorgen dat boeren worden betrokken en hier ook heil in zien. Het hoeft niet zo te zijn dat natuur en agrariers recht tegenover elkaar staan. Er zijn genoeg voorbeelden van agrarisch natuurbeheer, waar de boer iets bijdraagt aan de natuur en daarvoor subsidie ontvangt. Veel diersoorten komen voor op agrarisch gebied en als daar een klein beetje rekening mee wordt gehouden, dan kan dit een groot verschil maken.

 • no-profile-image

  koetje

  Hier dichtbij in een natuurgebied zitten een aantal broedparen van de roerdomp,in ditzelfde gebied banjeren ook jaarrond een behoorlijk aantal gehoornde haarballen en paarden van een buitenlands paardenras.Die cowboys van SBB sporen niet,van mij krijgen geen M2 meter grond.

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Ze moeten toch wàt bedenken om zo snel mogelijk zo veel mogelijk gronden in te pikken. Gisteren stond in het Agrarisch Dagblad dat Brabant al begint met bouwen in de EHS. Eigenlijk kunnen ze net zo goed ronduit zeggen dat ze gronden op oneigenlijke gronden in willen pikken. Nederland snapt het toch niet.

 • no-profile-image

  hans

  Harm Piek hoe zit het met al die weide vogels die natuurorganisaties van hun terreinen af jagen met hun beleid . Er is geen enkele natuur club die iets voor de weidevogels doen . Natuurorganisaties kunnen niet en willen niet voor de natuur zorgen. GEGROET HANS

 • no-profile-image

  Leen

  Als je Piek zijn gang laat gaan zullen bedreigde dieren ons vele miljoenen per exemplaar gaan kosten. Ze in een dierentuin opvangen en aldaar voor een fractie van de kosten in stand houden lijkt mij een betere optie met een grotere kans van slagen.

 • no-profile-image

  Karin

  En als er dan eens wat leuke dier- en plantensoorten bij komen, is het wéér niet goed en slaan die natuurbeschermers op tilt, want dan zijn het 'exoten' en moeten ze weg.
  Laat de natuur toch lekker haar gang gaan! Die halsbandparkieten in Den Haag bijvoorbeeld vind ik echt een aanwinst. Die mogen voor mij de Haagse ooievaar in het stadswapen wel vervangen als symbool voor de kleurrijke multiculturele samenleving (waardoor het stijve Den Haag tussen twee haakjes sinds de jaren '70 een stuk gezelliger en swingender is geworden!).

 • no-profile-image

  gert

  meer auto,s,minder dieren,ze liggen bij bosjes langs de wegen

 • no-profile-image

  Han

  De afgelopen X miljoen jaren gelukkig voor moeder aarde geen >milieu< en >natuur< freacks, kon de natuur gewoon doen wat ze nodig vond. Nieuwe soorten laten ontstaan en oude soorten laten uitsterven. Toen kwam de mens en die moest de zaak in de war schoppen, door ongebreideld uit te breiden, niet dood te willen gaan, de aarde en het leven te willen beheersen. Nu de gevolgen van deze hobby duidelijk beginnen te worden, moet het onmogelijke gebeuren, niets mag uitsterven, alles moet zijn eigen ruimte hebben ,maar de mens wenst niets in te leveren. Ja hier en daar een natuurpostzegeltje te veel om dood te gaan en te weinig om op te leven.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.