Home

Achtergrond 390 x bekeken 7 reacties

Dieptepunt oogst Jonagold

Met 90.000 ton Jonagold bereikt de Nederlandse productie van dit appelras komend oogstseizoen een dieptepunt.

Ramingen van DLV Plant gaan uit van een verder normale appel- en perenoogst, maar de Nederlandse Fruittelersorganisatie (NFO) houdt rekening met een kleinere oogst. Volgens NFO-voorzitter Johan van Haarlem heeft de sector bij vaststelling van de prognose aangegeven dat de voorspelling van een normale oogst positief is. "We hebben een uitstekend groeiseizoen nodig om dit waar te maken." Wel verwacht hij een herstel van de appelprijzen door een lagere EU-oogst.

Na de topoogst van appels en peren in 2009 is de daling van 17 procent bij Elstar te duiden als normale oogst. Bij de daling van de productie Jonagold met 32 procent speelt de slechte zetting dit voorjaar een rol. Koude zorgde ervoor dat minder vruchten tot ontwikkeling kwamen. Het beeld is echter wisselvallig. Van Haarlem: "In Limburg en de polders staan de percelen Jonagold goed. In het midden van het land zie je veel verschillen."

Cor Timmermans, eigenaar van Timmermans Fruit, verwacht net als NFO een grotere daling. Ook bij Conférence wordt rekening gehouden met een lagere oogst. Maar de oogst van 210.000 ton (een daling van 16 procent) is nog altijd de op één na grootste ooit, stelt hij.
Junami is met 14.000 ton voor het eerst groter dan de oogst Kanzi (13.000 ton). Volgens Van Haarlem is het einde van de structurele daling van de productie van Rode Boskoop in zicht.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  exact

  De prognose slaat werkelijk nergens op. Golden gelijk aan vorig jaar is wel de grootste koeienfout die ze kunnen maken. Deze oogst als een normale zien is ook belachelijk. Zou de heren en dames deskundigen bij het PT die deze 'prognose' opstellen wel eens willen ontmoeten en duidelijkheid willen over hun werkwijze bij het opstellen van hun gegevens. Volgens mij vanaf hun bureau ingefluisterd door mensen die belang hebben in het laag houden van de prijzen. Typisch voorbeeld van ambtelijke bureaucraten die iedere voeling met de realiteit zijn verloren. Ze naaien een sector die het al zo moeilijk heeft gehad een ongelofelijke oor aan. Wij kunnen ze terugpakken door en masse geen PT-heffingen meer te betalen. Zitten we eens aan hun brood...

 • no-profile-image

  spuit

  Herkauwer, ik zal in jouw terminologie blijven: wat voor natte scheet laat je hier nou weer?

 • no-profile-image

  jan Appel

  het is altijd het zelfde gezeur de een steld dat er minder fruit geoogst wordt de ander steld dat er meer of gelijk normaal
  geoogst kan worden .waar wordt dit opgebazeerd op zuiver gelul in de ruimte
  doe de moeite maar eens en tel op verschillende plaatsen de vruchten per boom dan komt men wel tot een bepaald beeld ,en dat is helemaal niet zo rooskleurig

 • no-profile-image

  Polderman

  Nou in de polders is het beeld ook heel wisselend. Dus toch nog een te positief verhaal.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Mijn zoete Mirabellen dragen dit jaar supergoed en zo ook het kleinfruit als rode en zwarte bes, kruisbes, framboos en braam. Maar er moest wel water gegeven worden natuurlijk. Laat ik nou denken dat men daarmee erg krenterig geweest is, want qua nachtvorst versus vruchtzetting was het juist een heel goed voorjaar.

 • no-profile-image

  gert

  rennen naar de winkel !

 • no-profile-image

  exact

  Bloeiweer is tot koninginnedag goed geweest, ietwat droog (laag luchtvochtig). Daarna was het veel te koud voor een goede vruchtzetting. Zoete kersen gaven goede productie, maar bloeiden al in april evenals andere fruitsoorten. In Limburg lijkt de fruitproductie wat beter, is dan ook een aantal dagen vroeger met bloei geweest. Herkauwer, hoezo was 'men' krenterig met water? Wie is ''men'' en hoe ga je meer vruchten van een betere kwaliteit aan de boom krijgen met water? Mag ik er aan herinneren dat er rond 1 mei even voldoende regen was gevallen op de meeste plekken in NL? In het hardfruit zou je bovendien zomaar eens wat last kunnen hebben van een beurtjaareffect: Het gewoon minder produceren van een aanplant na een jaar van extreme productie (= uitputting). Zo'n jaar was 2009.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.