Home

Achtergrond

Diepe grondbewerking vereist juiste afweging

Als een verdichte laag onder de bouwvoor leidt tot een slechte bodemstructuur en een achterblijvende gewasgroei en opbrengst, kan een diepe grondbewerking worden overwogen.

Dat zegt Niels Maris van Agrifirm. Hierbij moet volgens hem wel rekening worden gehouden met het gegeven dat de bodem wat verdichting nodig heeft om voldoende draagkracht te behouden.

Met een penetrometer kan worden bepaald waar een verdichte laag zit en hoe groot de verdichting is. "Tegenwoordig is het zelfs mogelijk om verdichte lagen in een compleet perceel in kaart te brengen met een penetrologger, een digitale penetrometer met GPS ontvanger", legt Maris uit.

"Maar om te bepalen of een diepe grondbewerking echt zin heeft, is het graven van een profielkuil het beste middel. Als de plantenwortels nog wel door de verdichte laag heen groeien, is een diepe grondbewerking waarschijnlijk niet noodzakelijk."

Het grote nadeel van een diepe grondbewerking is dat de bodemstructuur na die bewerking erg kwetsbaar is en geen draagkracht heeft, zegt de Agrifirm-medewerker. "Een diepe grondbewerking onder ongunstige omstandigheden doet zelfs vaak meer kwaad dan goed. Ook berijden met zware machines kort na een diepe grondbewerking kan tot grote structuurproblemen leiden."

Bezint eer ge begint, is heel belangrijk bij diepe grondbewerking, benadrukt Maris. "Het kan dan ook raadzaam zijn om een bodemspecialist te raadplegen. Zo biedt Agrifirm samen met Altic diverse bodemdiensten aan die telers ondersteunen bij de beoordeling van het bodemprofiel en de keuze voor de juiste bodemstructuurverbeterende maatregelen."

Of registreer je om te kunnen reageren.