Home

Achtergrond

'Depressieve jongeren zoeken te laat hulp'

Jongeren blijven vaak te lang rondlopen met depressieve klachten.

Tegen de tijd dat zij zich melden bij hulpverleners, is hun depressie vaak al zo ver gevorderd dat die moeilijk te behandelen is. Dat stelde vrijdag psycholoog Jeffrey Roelofs van de Universiteit Maasricht, die onderzoek doet naar depressies bij jongeren.

Roelofs' onderzoek, dat financieel ondersteund wordt door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), moet leiden tot een betere behandeling van depressieve jongeren. Aan afleiding zoeken, een strategie die vooral jongens vaak toepassen, hebben zij niet genoeg.

Net als volwassenen hebben jongeren baat bij cognitieve gedragstherapie, die hun leert om te gaan met nare en stressvolle ervaringen. Maar de behandeling moet wel beter worden afgestemd op het ontwikkelingsniveau van de jeugdige patiënt, blijkt uit het onderzoek.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.