Home

Achtergrond

De gladiolen zijn duur

De gladiolen zijn duur. Gladiolenkweker Theo Theunissen in Heumen weet het als geen ander. "Op de veiling deden ze donderdagochtend 18 eurocent per stengel."

"Normaal is dat iets meer dan een dubbeltje. Maar ik weet zeker dat alle wandelaars vrijdag bij de intocht van de Vierdaagse een gladiool in de hand hebben.'' Ruim een miljoen van die bloemen zijn geteeld door Theunissen.

De intocht over de Via Gladiola in Nijmegen wordt elk jaar gekenmerkt door gladiolen, héél veel gladiolen. Theunissen was sinds maart druk doende met de teelt van de bloemen in zijn bedrijf onder de rook van de Waalstad. Via bloemenveiling FloraHolland en talloze andere afnemers komen de sierlijke bloemen uiteindelijk bij de wandelaars terecht.

Theunissen geldt al 25 jaar als hofleverancier van de Vierdaagse. "Mijn vader zorgde zelfs al sinds 1958 voor gladiolen op de Via Gladiola.''

"Burgemeester Thom de Graaf van Nijmegen deelt vrijdag de fraaiste gladiolen uit'', meent Theunissen. "Die exemplaren zijn al een beetje uitgekomen, zodat je de kleur van de bloem al mooi kunt zien. Een beetje gladiool moet tien dagen meegaan, als de wandelaars ze tenminste heelhuids thuis krijgen.''

De opslag van de bloemenkweker staat donderdag tot de nok toe gevuld met gladiolen, maar zal vrijdag helemaal leeg zijn. De gehele oogst bedroeg dit jaar vijf miljoen bloemen, waarvan de meeste in binnen- en buitenlandse bloemenkiosken belanden. FloraHolland verhandelt jaarlijks 65 tot 70 miljoen gladiolen.

Het is elk jaar weer zoeken naar nieuwe teelgrond, aldus Theunissen. Een schimmel zorgt ervoor dat gladiolen maar één keer op een perceel kunnen worden geteeld. "Ik moet nu steeds verder van huis naar grond zoeken'', besluit de bloementeler.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.