Home

Achtergrond 458 x bekeken

De bestrijding van Burkholderia gladioli in Gladiool

Gladiolenkralen kunnen net als pitten en knollen door Burkholderia worden aangetast.

In de praktijk worden kralen niet ziek omdat deze standaard worden gekookt en na het koken worden ontsmet in een reinigingsmiddel. Zo meldt PPO Bloembollen. Deze combinatie van behandelingen is waarschijnlijk dodelijk voor Burkholderia. In kunstmatig met Burkholderia besmette pitten en knollen is de bacterie te bestrijden door een ontsmetting in 2% Jet 5 of een heetstookbehandeling van 48 uur bij 45°C. De bestrijding is het best na een heetstookbehandeling van 48 uur bij 45°C.

Een warmwaterbehandeling van 1 uur bij 43°C in 0,5% F2000 bestrijdt de bacterie niet in kunstmatig besmette knollen. In van nature met Burkholderia besmette partijen pitten en knollen is de bacterie niet te bestrijden door een ontsmetting in 2% Jet 5 of een heetstookbehandeling van 48 uur bij 45°C. Het vóór planten bemesten van de grond met GFT is niet werkzaam tegen Burkholderia.

Voor meer informatie hierover kan men contact opnemen met Hans Kok, onderzoeker van PPO Bloembollen, Boomkwekerij en Fruit in Lisse.

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.