Home

Achtergrond

De Jager: spaarloon vanaf half september vrij

Het kabinet geeft het spaarloon vanaf half september vrij.

Dat heeft demissionair minister Jan Kees de Jager van Financiën vandaag gezegd na afloop van de ministerraad.

Het betreft spaarloontegoeden dat is opgebouwd van 2006 tot en met 2009 door ongeveer 2 miljoen mensen. In totaal gaat het om ruim 4 miljard euro. Spaarders krijgen nog bericht over wat ze moeten doen om over het geld te kunnen beschikken. Opname van het spaarloon is niet verplicht.

"Door het spaarloon vrij te geven, kunnen mensen eerder dan gepland over het opgebouwde saldo beschikken. Dat leidt tot extra aankopen. Het effect daarvan moeten we niet overschatten, maar het is zeker een steuntje in de rug voor het prille herstel van onze economie'', aldus De Jager.

Met de maatregel komt De Jager tegemoet aan een nadrukkelijke wens vanuit de Tweede Kamer. Deze had de minister hierom vorige week gevraagd in een debat. De PVV pleitte de afgelopen jaren al voor het vrijgeven van het spaarloon; de VVD doet dat sinds anderhalve maand. De rest van de Kamer sloot zich er vorige week bij aan.

De datum waarop het spaarloon vrijkomt, 15 september, is bepaald in overleg met de banken. Eerder al zei De Jager dat dit belangrijk is omdat er door de maatregel veel geld kan worden gehaald van spaarrekeningen. Gezien de huidige "fragiliteit en onzekerheid'' in de financiële sector was overleg nodig, aldus de bewindsman.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.