Home

Achtergrond

Daling contractareaal industriegroente 16 procent

Het areaal contractteelt met industriegroente in Nederland daalt dit jaar met 16 procent. Dat blijkt uit een enquête van het Productschap Tuinbouw (PT).

Het areaal peulvruchten op contract neemt met circa een vijfde af. Doperwten en sperziebonen blijven de voornaamste producten. Samen zijn ze goed voor 54 procent van het contractareaal, dat in totaal bijna 15.900 hectare bedraagt.

Na de overvloedige oogst van 2009 willen conservenfabrikanten niet opnieuw het risico lopen dat ze meer producten moeten afnemen dan was verwacht. Veel telers staan anderzijds niet te springen om contractafspraken te maken, omdat aangeboden contractprijzen duidelijk onder het niveau van 2009 liggen.

Nederlandse fabrieken hebben nog voorraden. Dat verklaart de relatief lage bezetting van fabrieken, die bij uitzondering weekeinddiensten draaien, laat een commissionair weten. Ook bracht verwerker Coroos een deel van areaal in het buitenland onder.

Of registreer je om te kunnen reageren.