Home

Achtergrond 164 x bekeken 1 reactie

Dalende prijs op rustige uienmarkt

De prijzen van de uien staan iets onder druk. In Goes daalde de prijs van de plantuien naar een niveau van €6.750 tot €8.750 per hectare. Dat is omgerekend ongeveer €14 tot €18 per kg. Vorige week lag de bovengrens nog op €9.000 per hectare. Een prijsdaling is in deze tijd een terugkomend fenomeen, toch ligt het prijsniveau nog structureel hoger dan de afgelopen jaren.
Het is geen verassing dat de opbrengsten per hectare een stuk onder het niveau van vorig jaar liggen. Dat het onder die omstandigheden niet lukt om de prijs in de benen te houden komt door de moeizame afzet. De verkoop van uien naar vaste afnemers loopt dankzij een pallet aan bestemmingen aardig door. De Afrikaanse vraag naar uien vanwege de ramadan is tot nu toe echter uitgebleven. Exporteurs wijzen als oorzaak onder andere naar een Nederlands schip in de haven van Senegal met oude uien aan boord die als stoorzender voor de markten daar fungeert. Ook de relatief hoge prijs voor de vroege uien kan een rol spelen.
Als de vraag naar uien niet aantrekt ligt een verdere (lichte) prijsdaling in het verschiet.

Prognose

Lichte prijsdaling

Eén reactie

  • no-profile-image

    boerke

    Als telers ze niet aanbieden voor minder omdat er in noordwest europa en oosteuropa nergens fatsoenlijke gewassen groeien, hoe moet de prijs dan zakken en waarom?

Of registreer je om te kunnen reageren.