Home

Achtergrond 358 x bekeken

Crinum kan indrukwekkend groot worden

Het geslacht Crinum ('Haaklelie') omvat zo'n 125 soorten en behoort tot de familie van de Amaryllidaceae.

Groei en bloei dus als een Hippeastrum en Cees Breed showt in de keuringszaal een licht getinte Crinum powelli van enorme omvang. Vier jaar geleden werd met 1 bol begonnen. Die bol verklisterde in de loop der jaren tot vier grote bollen die in totaal meer dan tien stelen leveren. Een prachtige plant, maar ook een zwaargewicht, want het totaal weegt volgens de inzender al gauw zo’n 40 kilo.

Breed had deze week toch al het nodige spierballenwerk te verrichten, want hij bracht nog meer zwaarwichtige planten naar de keuringszaal. Zoals een enorme Galtonia princeps, een minstens zo omvangrijker Galtonia viridiflora en een exemplaar van Albuca nelsonii, alsook de witte Gladiolus colvillii albus.

R. van Elderen showt in de keuringszaal de oranje lampionnetjes van Sandersonia aurantiaca, de inzending Leucocoryne in diverse kleuren van A. Verschoor en Zn. is nog steeds het bekijken zeer waard en daarnaast zijn er nog andere bijzonderheden, zoals de goudgele Tritonia laxifolia van Dames en Beelen en de heel typische bloei van Allium ametystinum van Gebr. Valkering.

Foto

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.