Home

Achtergrond 342 x bekeken 10 reacties

'Conclusies Kootwijkerbroekse MKZ-stichting incorrect'

Bij het onderzoek maar mond- en klauwzeer (MKZ) in 2001 is geen materiaal van een ander bedrijf gemengd met die van het bedrijf Teunissen in Kootwijkerbroek.

Dat stelt minister van landbouw Gerda Verburg in een brief aan de vaste kamercommissie LNV.

De commissie had in juni de minister gevraagd om voor 15 juli een reactie te formuleren op het rapport “Correct compleet, compleet correct” van de Stichting Onderzoek MKZ-crisis Kootwijkerbroek, die beweert dat het bedrijf van Teunissen niet besmet was.

In het rapport bracht de stichting de vermeende opzettelijke vermenging van twee monsters van verschillende bedrijven naar voren. De vermenging komt naar voren op een document waarop resultaten van een virusisolatie op varkensnieren en lammernieren wordt vermeld.

De bewering dat op 27 maart 2001 materiaal is gemengd met materiaal van het bedrijf uit Kootwijkerbroek is incorrect, aldus Verburg. Door de beperkte beschikbaarheid van lammerniercellen zijn monsters volgens de CDA-politica niet dubbel getest maar in enkelvoud.

Het materiaal van verschillende bedrijven is niet gemengd, maar op dezelfde laboratoriumplaat onderzocht in afzonderlijke “wells” of uithollingen. De uitslagen op het protocol geven aan dat één uitslag positief was (26-1, Kootwijkerbroek) en één negatief (29-1/6).

De minister stelt dat de RT-PCR-test die is gebruikt in de procedure inderdaad, zoals de stichting beweert, niet geaccrediteerd was, maar een experimentele test. De uitslagen van de test zijn echter niet de formele aanleiding geweest om bedrijven MKZ-besmet te verklaren. De test diende om een eerste indicatie over eventuele besmetting te verschaffen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  spotvogel

  En dat noemt deze CDA-minister dus deugdelijk onderzoek? Mogelijk viraal of bacterieel besmet dierlijk materiaal op dezelfde labo-plaat in "Wells" oftewel uithollinkjes (een soort poffertjespan moet men zich voorstellen) bijeen brengen is vloeken tegen het eerste gebod van zorgvuldigheid en deugdelijkheid bij wetenschappelijk onderzoek. Virussen en bacteriën zijn nou eenmaal onzichtbaar en kunnen maar zo van het ene naar het andere monster overspringen. Het lijkt mij dus duidelijk dat er van alles loos is geweest in 2001 en dit antwoord van Verburg werpt wat dat betreft een fraai licht op de betrouwbaarheid van haar eigen veterinaire onderzoeksdienst.

 • no-profile-image

  keutelboer

  Het fijt dat er door de overheid altijd geheimzinnig over Kootwijkerbroek gedaan is en wordt , zegt al genoeg . Als men zo zeker van zijn zaak was en nog denkt te zijn ,was openheid de beste manier om deze zaak op te lossen . We zijn nu ongeveer 10 jaar verder en onze overheid is niet bij machte om bewijs te leveren . Maar verhalen vertellen die de twijfel alleen maar groter maken . Duur betaalde mensen , die geen bewijs kunnen leveren van de uitslag . Wie is er nog betrouwbaar . De overheid allang niet meer . Ze plukken ons en vullen hun zakken goed . Met de wet in de hand en de centen bij ruimen bepalen zij wat er gebeurt . Maar verantwoording afleggen kunnen ze niet blijkt nu maar weer .Men gaat zig afvragen is dit machtswellust ,slordigheid ,onwetentheid of opgezetspel . Ik ga hier soms iets bij denken . Als je een zuiver geweten hebt hoef je niets te verbergen .

 • no-profile-image

  Harry Wipstat

  Als er zogenaamd geen MKZ was? Waarom hebben die Kootwijkerbroekse boeren dan boer Teunissen als in een volksgericht uit Kootwijkerbroek verjaagd???
  Dat zijn in mijn ogen 'fundamentele moslimpraktijken'

 • no-profile-image

  andries

  En ik vraag me af waar keutelboer uit piel zijn nederlandse vaardigheid heeft opgedaan! Wat een onzin verhaal zet hij neer zeg!

 • no-profile-image

  miltie

  ja ze zullen toegeven;;onder zoek uit eigen kringen ;;net als het i.p.c.c. raport; Q-koorts ;in australie al 21 jar ervaring;;hier ruiming;;maar ook bij het C.D.A.;wachten op de volgende leugen ???

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Rapporten en uitslagen zijn natuurlijk altijd later bij te maken. Als dit er werkelijk vanaf het begin was geweest, dan hadden ze dat inderdaad ook wel eerder openbaar kunnen maken. Ook ik vertrouw die lui voor geen cent.

 • no-profile-image

  Hendrik Rietman

  Gaat MinLNV zichzelf tegenspreken?
  Minister geeft aan dat uitslag niet de 'formele' aanleiding is geweest om bedrijven besmet te verklaren. Mijn wedervraag aan de minister zou zijn: Wat dan wel? Op haar ministerie website ( http://is.gd/dn4Kv ) bericht de toenmalig minister dat: "Immers, >OP BASIS VAN DE - door ID-Lelystad vastgestelde - TESTUITSLAG< is indertijd de beslissing genomen om maatregelen in het kader van MKZ-bestrijding jegens bedrijven in Kootwijkerbroek te nemen. Ik hecht eraan (nogmaals) te benadrukken dat wat mij betreft de door ID-Lelystad gegeven positieve testuitslag van de MKZ-test in Kootwijkerbroek vaststaat."

  Als de huidige minister nu stelt dat de test niet! geaccrediteerd, maar een experimentele test was, dan vraag ik me af waarom deze data als indicatie gediend heeft. Anyhow, het antwoord van de minister suggereert dat er nog een test is afgenomen of dat er ondertussen een andere formele aanleiding is bijgekomen. Welke geaccrediteerde test/ aanleiding mag dit dan wel niet geweest zijn?

 • no-profile-image

  Hendrik Rietman

  Hier staat het volledige antwoord van de minister. http://is.gd/dn70y Er zijn inderdaad meerdere, geaccrediteerde, testen uitgevoerd. Verhaal klinkt solide; er zijn ELISA testen gebruikt, de norm in virusonderzoek volgens mij. Wel blijft het vreemd dat de RT-PCR test is opgenomen in het Kootwijker-dossier en daardoor zo uitvergroot in de media verzeild is geraakt. Dergelijke data had, mits meerdere keren herhaald, in een wetenschappelijk tijdschrift gepubliceerd moeten worden en daarna als eventuele standaard opgenomen mogen worden in het ondezoekspakket en zeker niet aan zo'n dossier toegevoegd mogen worden.

 • no-profile-image

  Janus

  Andries,

  er zijn ook mensen die niet zo goed in de taal zijn om deze te beschrijven. Je weet wel wat keutelboer bedoeld dus geef niet af op mensen die andere dingen weer beter kunnen

 • no-profile-image

  rein v.d. schaaf

  We zijn wel gewend dat de overheid alles aan elkaar liegt als het om haar eigen geloofwaardigheid gaat.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.