Home

Achtergrond 11 reacties

Claim op provincie Brabant

De Brabantse gedeputeerde Ruud van Heugten van landelijk gebied gaat ervan uit dat gemeenten een miljoenenclaim bij de provincie neerleggen.

Die claim komt voort uit wijziging van het provinciale beleid ten aanzien van de landbouwontwikkelingsgebieden, LOG’s.

Gemeenten hebben grond gekocht in LOG’s voor nieuwvestiging van varkens- en kippenbedrijven, maar nieuwbouw op maagdelijke grond mag vanaf 19 maart niet meer. Van Heugten heeft er begrip voor dat gemeenten schade op de provincie verhalen. Hij reist langs alle gemeenten om met wethouders, raadsleden, dorpsraden en boerenbestuurders te praten over de toekomst van de LOG's.

Een aantal gemeenten heeft grondposities ingenomen om verplaatsing mogelijk te maken voor boeren die nu een bedrijf hebben in of nabij een dorpskern. De aangekochte grond kan nu niet meer hiervoor worden bestemd en is aanzienlijk minder waard. Van Heugten zegt dat de kostenpost het gevolg is van de koerswijziging en accepteert dat de rekening bij hem wordt neergelegd.

Wethouders vragen zich af wat er nog terechtkomt van verplaatsing. Er komen wel locaties vrij, maar zijn die geschikt? Van Heugten:  "Stoppers hebben vaak een bedrijf in een extensiveringsgebied of de beëindiger wil op zijn voormalige bedrijf blijven wonen. Dus ik snap wethouders die zich afvragen wat er nu terechtkomt van de verplaatsingen. Ik kan daar op dit moment geen helder antwoord op geven."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  hoog tot zeer hoog opgeleide

  als er landbouwgrondbestemming voorheen wijzigde in idustrie of woningbouwbestemming ;dan werden bij industrie bestemming deze gronden vrijgemaakt van agrarische bedrijven en bedrijfswoningen.Bij de LOG bestemming is dit achterwege gebleven.
  en wist men zogenaamd geen raad met agrarishe bedrijfswoningen.
  Onzin om dan te zeggen er komt van de inrichting van een LOGgebied niets terecht.
  En totdat er een burger initiatief komt die protesteert tegen de gemeente die totaan 19maart willens en wetens nog vergunning voor een megavarkensbedrijf in een extentsiveringsgebied af wil geven .
  Handen wassen in onschuld?

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Reageerder hieronder, wil je even een eigen naam bedenken? Ik kan mezelf wel redden, zonder jouw "hulp".

 • no-profile-image

  Riny

  De loggebieden hadden nooit mogen komen! Maar dit is het beleid van Overheid en Natuurorganisaties met LTO zeg maar ZLTO. Het plan was en is gedoemd te mislukken. Landbouwbedrijven moet je verspreiden in het buitengebied rondom in de landbouwgrond. Dat is duurzaam, er kan dan ontwikkeling en sanering op een natuurlijke manier plaats vinden. Het is beter om in het buitengebied enkele burger woningen te slopen die hinder veroorzaken naar de bedrijven dan de bedrijven te verplaatsen! Maar waar men nu mee bezig is, de leefbaarheid van het platteland totaal kapot maken. Maar je hoeft niet slim te zijn om door te hebben wat er gaande is! Natuur en milieuorganisaties zijn er alleen maar mee bezig om dit klaar te realiseren. Daarom was het heel dom van de LTO om hier aan mee te werken. Je wist toch dat dit een beerput is. Nu heb je de burger tegen de boer opgezet. En ze hebben elkaar zo hard nodig en zeker op het platteland!

 • no-profile-image

  Han

  Zo lang het bij de burger is heb ik geen probleem, zij hebben de bestuurders gekozen. als de rekning bij de boeren komt (electoraal nauwelijks interessant) heb ik meer bezwaar. De burger zal zich eens bewust moeten worden van de gevolgen van zijn stem gedrag.

 • no-profile-image

  john

  boeiuh, elk varken in nederland heeft een onderkomen. er komen niet meer en niet minder varkens. Er zijn veel meer burgers die last hebben van een klein veehouderij in de buurt dan van die grote bedrijven in de log gebieden waar een particulier tussen woont. Door de rem op de loggebieden wordt de modernisering van de veehouderij tegengehouden en zullen de varkens de komende jaren in kleine stinkstallen blijven zitten. met de handrem op de loggebieden wordt niets bereikt. De burger is de grote verliezer.

 • no-profile-image

  Willie van Gemert

  Reconstructie was en is bezigheidstherapie voor ambtenaren. De claims van de Gemeenten is maar een klein deel van het over de balk gesmeten geld, het grootste deel zijn de ambtenaren kosten die direct of indirect het gevolg zijn van de ontwikkeling en de mislukking van de reconstructie,vergader uren,overleg.bergen papier,enz,enz!!!!!!
  Betalen,betalen,betalen,zitten blijven,zitten blijven, zitten blijven,maar niemand is of neemt de verantwoordelijkheid voor deze miskleun.Het vertrouwen in de politiek daalt,hoe zou het komen?????

 • no-profile-image

  Brabanter

  Ze hadden gewoon de burgers moeten uitkopen uit het LOG dan was er geen probleem geweest. Verder had elke boer die stopte in het LOG verplicht moeten worden deze bedrijfwoning te verkopen aan een collegaboer. Niet aan de hoogst biedende pariculier.

 • no-profile-image

  Maak 't

  We maken er weer een lekker zootje van. De rekening wordt weer bij de burger gelegd.

 • no-profile-image

  kritische lezer

  Gezien de tekst en de zinsopbouw, valt dat hoog opgeleide nog wel mee

 • no-profile-image

  prutser

  reconstructie in zo'n klein landje als nederland is onzin, bedrijven worden niet echt verplaatst, alleen maar een klein beetje opgeschoven, en dat allemaal van de belastingcenten van iemand anders. Grote intensieve veehouderijen zijn er echt al genoeg in Nederland, past gewoon niet hier, en is voornamelijk exportgericht. Reconstructie zou je eigenlijk Europees moeten doen, ga met die stinkschuren maar naar het Oostblok of zo

 • no-profile-image

  piet

  Denk wel dat goewd is wat nu gebeurd de echte grote bedrijven voegen niets toe laat ruimte voor familie bedrijven en ga voor eerlijke prijs met respeckt voor de dieren en kleine stinkstallen is geen goed voorbeeld kleinere bedrijven kunnen zaken ook regelen als die eerlijke prijs er komt.en hebben mensen liever dan nog goed koop vlees uit de oosteuropese hoek dus wel mega dan ga je ook maar die kant op .
  we halen wel al voer uit de wereld maar mest willen jullie kwijt binnen 100 kilometer dat blijft niet gaan .
  gr piet

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.