Home

Achtergrond 154 x bekeken 1 reactie

Claim op provincie Brabant

Gemeenten in Noord-Brabant blijken flinke kosten te hebben gemaakt om verplaatsing van bedrijven naar landbouwontwikkelingsgebieden (LOG’s) mogelijk te maken. Zij willen dat de provincie de portemonnee trekt. Daar is veel voor te zeggen.

De kosten komen voort uit wijziging van het provinciale beleid. Provinciale Staten besloten eind maart om nieuwbouw van veebedrijven te verbieden, ook in de LOG’s. Uitzonderingen op de regel zijn vrijwel niet mogelijk. De Staten willen namelijk voorkomen dat via de achterdeur alsnog honderden vergunningen worden verleend.

En nu zitten veel gemeenten met duur aangekochte percelen in LOG’s. Op advies van de provincie hadden zij grondposities ingenomen. Verkoop tegen agrarische waarde is waarschijnlijk de enige optie. Dat kost tienduizenden euro’s per hectare.

Nog steeds is de bedoeling dat veebedrijven die nu op de verkeerde plek liggen, verplaatsen naar een locatie met toekomst. De enige mogelijkheid is om een leeggekomen boerderij te kopen en die vervolgens te herontwikkelen. Dat is veel duurder dan totale nieuwbouw.
De Brabantse gedeputeerde Van Heugten heeft inmiddels toegezegd dat hij het logisch vindt dat de rekening bij de provincie wordt neergelegd. Dat siert hem. Te hopen is dat de staten dezelfde mening hebben.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    intensieve veehouder uit het zuidelijke

    de knoppendraaiers van de reconstructie in Noord Brabant+ de Gemeenten hebben te weinig gedaan om van de L.O.G,s een succes te maken.
    De Gemeenten gaven in verwevingsgebieden iedere aanvraag volledige medewerking en op enkele plekken in extensiveringsgebieden ook. Hierdoor bleef de reconstructie in ruste evenals de Provincie.

Of registreer je om te kunnen reageren.