Home

Achtergrond

Claim op provincie Brabant

De Brabantse gedeputeerde Ruud van Heugten van landelijk gebied gaat ervan uit dat gemeenten een miljoenenclaim bij de provincie neerleggen.

Die claim komt voort uit wijziging van het provinciale beleid ten aanzien van de landbouwontwikkelingsgebieden, LOG’s. Gemeenten hebben grond gekocht in LOG’s voor nieuwvestiging van varkens- en kippenbedrijven, maar nieuwbouw op maagdelijke grond mag vanaf 19 maart niet meer. Van Heugten heeft er begrip voor dat gemeenten schade op de provincie verhalen. Hij reist langs alle gemeenten om met wethouders, raadsleden, dorpsraden en boerenbestuurders te praten over de toekomst van de LOG's.

Een aantal gemeenten heeft grondposities ingenomen om verplaatsing mogelijk te maken voor boeren die nu een bedrijf hebben in of nabij een dorpskern. De aangekochte grond kan nu niet meer hiervoor worden bestemd en is aanzienlijk minder waard. Van Heugten zegt dat de kostenpost het gevolg is van de koerswijziging en accepteert dat de rekening bij hem wordt neergelegd.

Wethouders vragen zich af wat er nog terechtkomt van verplaatsing. Er komen wel locaties vrij, maar zijn die geschikt? Van Heugten:  "Stoppers hebben vaak een bedrijf in een extensiveringsgebied of de beëindiger wil op zijn voormalige bedrijf blijven wonen. Dus ik snap wethouders die zich afvragen wat er nu terechtkomt van de verplaatsingen. Ik kan daar op dit moment geen helder antwoord op geven."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.