Home

Achtergrond 1 reactie

Cisgenese gaat door ondanks pas op de plaats Vrom

Het onderzoek naar het inbouwen van phytophthoraresistentie door middel van soorteigen genen gaat gewoon door.

Minister Huizinga van Vrom liet deze week aan de Kamer weten geen heil te zien in een soepeler regime voor toelating van gewassen die tot stand zijn gekomen met behulp van cisgenese.

Anton Haverkort, die werkt aan duurzame resistentie tegen phytophthora, zegt dat de opvatting van de minister voor de voortgang van het onderzoek geen enkele consequentie heeft. "Een van onze taken is een bijdrage te leveren aan de maatschappelijke discussie over cisgenese."

Haverkort heeft informatie geleverd voor het Rikilt-advies waarop de minister zich baseert, maar dat wil niet zeggen dat hij het advies ook ondersteunt.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Hendrik Rietman

    Als we de lijst van deelnemers aan het web seminar bekijken, dan valt te zien dat ook 2 medewerkers van Monsanto hun mening gegeven hebben. Vreemd, aangezien Monsanto er geen tot weinig baat bij heeft dat Cisgenese een opmars gaat maken. Monsanto heeft door de hoge kosten nu namelijke een soort alleenrecht op genetische modificatie. Mocht cisgenese toepasbaar worden, dan komt GM met eigen genen voor veel meer bedrijven binnen handbereik, iets wat Monsanto, lijkt mij, met man en macht zal proberen te voorkomen. Het is in ieder geval een industriebijdrage die mij als burger op zijn minst verbaasd. Jammer dat het advies hierdoor weer zo gekleurd wordt.

    Het advies van Rikilt: http://is.gd/dMKU7

    Many thanks to the active participants of the web-seminar (Adrian Peres [Bayer Bioscience, BE], Andreia Zilio [Univ. of Florianopolis, BR], Anton Haverkort [PRI, NL], Bruce Hammond [Monsanto, US], Dany Morisset, [NIB, SI], Frans Krens [PRI, NL], Hans Bergmans [RIVM, NL], Henk Schouten [PRI, NL], Huw Jones [BBSRC, UK], Jiri Ruprich [National Institute of Public Health, CZ], Kevin Glenn [Monsanto, US], Marc de Loose [Univ. Gent, BE], Matti Sarvas [Nat. Inst. Health and Wellfare, FI], Moisés Burachik [Direc. Biotechnology, AR], Patricia Fernandes [PPG Biotechnologia, BR], Piet Schenkelaars [Biotechnology Consultancy, NL], Preben Bach Holm [Aarhus Univ., DK], Wolfram Reichenbecher [Bundesamt fur Naturschutz, DE]), and others that sent in their comments afterwards. It should be stressed that the content of this report does not necessarily reflect the opinion of the contributors to the web-seminar.

Of registreer je om te kunnen reageren.