Home

Achtergrond 5 reacties

Chinezen lonken naar Nieuw Zeeland

Het Chinese zuivelbedrijf Bright Dairy & Food wil een belang van 51 procent nemen in de Nieuw-Zeelandse zuivelonderneming Synlait Milk.

Dat heeft het Nieuw-Zeelandse zuivelbedrijf bekendgemaakt. Bright Dairy wil een bedrag van zo’n 43,5 miljoen euro investeren en krijgt daarvoor 26 miljoen nieuw uit te geven aandelen van Synlait in handen. Daarmee zou de onderneming een meerderheidsbelang in de Nieuw-Zeelandse zuivelonderneming hebben. Het wachten is op een akkoord van de aandeelhouders en de autoriteiten.

Als de overname doorgaat wordt het zuivelbedrijf in één klap een grote concurrent van Chinese zuivelbedrijven als Mengniu en Yili. Daarbij zou het gaan om de grootste overzeese overname door een Chinees zuivelbedrijf ooit. Doel is om de in Nieuw-Zeeland geproduceerde zuivelproducten naar de Chinese markt te exporteren. De Chinese zuivelindustrie kampt met een tekort aan grondstoffen. In combinatie met een snel groeiende markt leidt dit tot problemen. Vooral de kwaliteit van in China geproduceerde melkpoeders is nog omstreden na het melamine-schandaal in 2008. Daarom zoeken de Chinezen hun heil buiten de eigen landsgrenzen.

Eerder werd al bekend dat de Chinese partij Natural Dairy Holdings geïnteresseerd is in de overnamen van Crafar Farm. Het gaat volgens de Epoch Times om zestien melkveebedrijven met 25.000 melkkoeien op 8.000 hectare. Dit Nieuw-Zeelandse bedrijf ging afgelopen november failliet. Van de meer dan vijftig partijen die een overnamebod hebben neergelegd zou het bod van Natural Dairy het hoogst zijn.

De Chinezen wachten nu alleen nog op toestemming van de Nieuw -Zeelandse autoriteiten. In Nieuw-Zeeland wordt de mogelijk overname van melkveebedrijven door Chinezen met argusogen gevolgd. Er bestaat de angst dat de Chinezen teveel invloed krijgen en mogelijk zelfs een grote concurrent worden van Fonterra.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Zo is het @Hans !!!... De Chinezen gaan de know how voordelig kopen in Nieuw-Zeeland en vervolgens uitbreiden waar het nog voordeliger is, let maar op!!!...

 • no-profile-image

  Jan Cynisch

  Wanneer wordt FC chinees?

 • no-profile-image

  gert

  De Chinezen leren kazen !!

 • no-profile-image

  Hans

  nooit niet ene keer, de chinezen zijn wel wijzer.

 • no-profile-image

  slimme

  klopt, chinesen kopen liever goedkope melk, die ned nooit kan produceren voor die prijs, en de rest van west europa ook niet trouwens

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.