Home

Achtergrond

Chinese export blijft sterk stijgen

De Chinese export blijft sterk stijgen. In juni voerde het land 43,9 procent meer uit aan goederen dan in dezelfde maand in 2009.

De totale waarde van de uitvoer in juni dit jaar bedroeg omgerekend 137,4 miljard dollar. Het handelsoverschot in die maand lag op 20 miljard, een fractie hoger dan een maand eerder, aldus de Chinese autoriteiten.

De exportgroei in juni dit jaar was iets minder sterk dan in mei, toen de uitvoer 48,5 procent hoger lag vergeleken met het jaar ervoor. De stijging van de invoer in mei kwam uit op 48,3 procent. In juni kwam deze uit op 34,1 procent. De import in juni bedroeg omgerekend 117,4 miljard dollar.

"De export groeide sterker dan verwacht omdat de negatieve gevolgen van de Europese schuldencrisis niet zo ernstig waren als gevreesd'', aldus de econoom Liu Nenghua. Hij verwacht wel dat de groei de komende maanden zal afnemen, maar een scherpe daling zal het volgens hem niet zijn.

De sterke exportcijfers kunnen er volgens analisten toe leiden dat de internationale druk op China om de koers van de yuan verder op te waarderen, toeneemt. China kondigde halverwege vorige maand aan de koers van de eigen valuta geleidelijk los te zullen laten. Sindsdien is de koers van de yuan 0,8 procent omhoog gegaan. Een aanhoudend lage koers bevoordeelt volgens critici Chinese exporteurs ten opzichte van concurrenten uit andere landen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.